Проекти и инициативи на вкусни био-градинки в България

Скъпи приятели, в секцията "ПРОЕКТИ И ИНИЦАТИВИ" ви представяме информация за различни проекти и самостоятелни инициативи, които се реализират от различни екипи и организации в страната, и са свързани със подкрепа или създаване на вкусна образователна био-градинка и по този начин са станали членове на Солидарната Мрежа на вкусните био-градинки в България.  ВАЖНО: Ако желаете да се присъедините към СОЛИДАРНАТА МРЕЖА НА ВКУСНИТЕ ОБРАЗОВАТЕЛНИ БИО-ГРАДИНКИ - свържете се с нас от ТУК или на е-mail: biogradinka @ gmail.com

***

Проект: Солидарна мрежа на вкусните био-градинки за децата на България: сезон 2013-2014

Скъпи приятели и партньори, щастливи сме да споделим, че в периода 1 август 2013 - 31 юли 2014, ние от екипът на Фондация ЗАЕДНО съвместно с учители, родители и доброволци от цялата страна, добавихме нова стойност в образованието за най-малките, като създадохме нови пълноценни вкусни образователни био-градинки в детските градини на различни региони на страната, проведохме серия от интерактивни тренинг-семинари за учители, родители и доброволци, запознахме ви с основите и принципите на Културата за устойчив начин на живот (Пермакултурата), заедно разработихме вдъхновяващи идеи за учене чрез преживяване във вкусната градинка и най-ценното - поставихме основите на солидарна мрежа за обмен на опит, добри практики и съвместни инициативи сред приятели и партньори.

Тази уникална възможност за реализация, получихме благодарение на големия интерес и всеотдайна подкрепа на учителите и местната общност и финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария чрез Фонд за реформи, свързани с участието на гражданското общество”. в периода 1 август 2013 – 31 юли 2014.

През 2011 г. екипът на Фондация “ЗАЕДНО” създаде първата в София «вкусна учебна био-градинка». Вдъхновени от добрите резултати, в периода 2012 – 2013, с обединените усилия на учители, родители и местните общности от различни квартали на София, създадохме нови десет вкусни образователни градинки, в които повече от 6000 деца, учители и родители получиха възможността да се докоснат до Природата, да отгледат вкусна реколта, да създадат нови приятелства и зелени оазиси на плодородието в двора на детската градина или междублоковото пространство насред големия град. Радостта и изобилието от научените уроци и вдъхновения споделихме в “Наръчника за учене чрез преживяване”.

ЦЕЛТА на този проект беше да разшири обхвата на тази добра образователна практика, като подкрепи създаването на нови «вкусни градинки» из цялата страна; като представи нова етика и практики за устойчив начин на живот на базата на пермакултурния дизайн и био-динамичното земеделие; и да подкрепи създаването на общност от участници, които свободно споделят ресурси, информация и опит в създаване на учебни био-градинки, и разработване на учебно съдържание за работа с деца и общности във вкусните образователни градинки.

ДЕЙНОСТИ, които успешно реализирахме:

 • Финансова и експертна подкрепа на мини-проекти за създаване на образцови «вкусни пермакултурни образователни градинки» в пет детски градини, които  бяха избрани след участие в национален конкурс
 • Образователни семинари в Пловдив, Бургас, Варна, В.Търново, Видин — март-април 2014 >>>
 • Виртуална образователна кампания на тема: «Пермакултура - етики и принципи за устойчив начин на живот», в която се активно се включиха повече от 100 екипи от ученици и доброволци от цялата страна - >>>
 • Интернет платформа и он-лайн социален форум за стратегическа подкрепа на вкусните био-градинки в България >>>
 • Информационно-образователен Е-Бюлетин в 12 поредни броя >>>
 • Наръчник с ново учебно съдържание за прилагане на етиките и принципите на Пермакултурния дизайн при работа с деца във вкусните био-градинки - в .PDF формат
 • Заключителна среща за споделяне на добрите практики и визия за устойчиво развитие на каузата >>>

Щастливи сме да споделим, че ДВЕ СОЛИДАРНИ ВКУСНИ ОБРАЗОВАТЕЛНИ БИО-ГРАДИНКИ бяха създадени с подкрепата на частен спонсор от Варна. Дълбок поклон и благодарност за този жест на човечност и грижа за общото ни бъдеще.

УЧАСТИЕ в различните дейности по проекта взеха повече от 3000 участника от екипи на детски градини, училища, читалища, НПО и граждански сдружения от цялата страна, както и родители, студенти и професионалисти в областта на детското образование и развитие потенциала на местните общности.

Вкусни образователни градинки за децата на България

ВСЕКИ МОЖЕ да си направи „Вкусна градинка“ - един любим за всички образователен кът в двора на детската градина или училището, където децата, възпитателите и родителите заедно отглеждат билки, зеленчуци и плодове. Това е лесен и забавен начин, по който «зелената» теория се превръща в житейска опитност, чрез игра и преживяване сред Природата.

Искрено се надяваме, общността на вкусните градинки да порастне и да стигне до всяко кътче на нашата красива и плодордна България.

Ако вие вече си имате "вкусна образователна градинка", пишете ни и ни изпратете снимки и кратко описание на вашата градинка.

 

ПИЛОТНА ГРАДИНКА в София - ЦДГ №93 "Славейче", кв.  Лозенец, София - започната през сезон - 2011

Това е пилотната образователна био-градинка, която беше създадена по инициатива на Фондация "ЗАЕДНО - общуване за подкрепа и развитие" в рамките на проект "Вкусната био-градинка - алтернативно образование за най-малките" с финансовата подкрепа на Фондация "Екообщност" по програма Място за живот, 2011

ПЪРВИТЕ ДЕСЕТ "ВКУСНИ ГРАДИНКИ" на София, които започнахме през 2012

Тези градинки се реализират в рамките на проект на Фондация ЗАЕДНО, наречен "Вкусните градинки - уроци от Природата за всички" с финансовата подкрепа на Фондация "Америка за България"

ПЕТ НОВИ ВКУСНИ ОБРАЗОВАТЕЛНИ ГРАДИНКИ из цяла България, които създадохме през сезон 2013 - 2014 в рамките на проект на Фондация ЗАЕДНО, наречен: "Солидарна мрежа на вкусните образователни био-градинки на България" и се изпълнява с финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария чрез Фонд за реформи, свързани с участието на гражданското общество”. в периода 1 август 2013 – 31 юли 2014.

 

ДВЕ СОЛИДАРНИ ВКУСНИ ОБРАЗОВАТЕЛНИ БИО-ГРАДИНКИ създадени с подкрепата на частен спонсор от Варна.
Дълбок поклон и благодарност за този жест на човечност и грижа за общото ни бъдеще.

 

СОЛИДАРНИ ВКУСНИ ОБРАЗОВАТЕЛНИ БИО-ГРАДИНКИ - създадени с доброволния труд на местната общност през сезон 2013 - 2014

ОЩЕ ГРАДИНИ, за които си струва да знаете:


 

ОБРАЗОВАТЕЛНИ БИО-ГРАДИНИ създадени в двора на училището, за които си струва да знаете:

 

 

ОБРАЗОВАТЕЛНА ЯДИВНА ГРАДИНА в двора на детския научен музей МУЗЕЙКО, София

 • Умната градинка на Музейко, създадена по nроект GARDENStoGROW, съфинансиран от европейската програма Erasmus+. В проекта са включени водещи организации от Италия, Северна Ирландия, Испания и България, сред които Детски музеи, детски градини, университети и изследователски центрове.

 

“Вкусните градинки – уроци от Природата за всички” 2012 проект за създаване на 10 вкусни градинки в София

През 2011 година екипът на ЗАЕДНО създаде първата в София «вкусна образователна градинка». Вдъхновени от прекрасните резултати и големия интерес, който заявиха родители и учители към инициативата, с любезната подкрепа на Фондация «Америка за България», ние разработихме продължаващ проект, с който ще подкрепим десет общински детски заведения, за да изградят подобни «вкусни градинки» и да проведат серия от «вкусни уроци» с децата.

През 2012 годин с финансовата подкрепа на Фондация “Америка за България” екипът на ЗАЕДНО в партньорство с десет детски столични градини ще разширят мрежата от вкусните градинки.

КАКВО е „Вкусната градинка“: образователен кът в двора на детската градина, в който децата, възпитателите и родителите заедно отглеждат билки, зеленчуци и плодове. Това е един прекрасен начин, по който «зелената» теория се превръща в житейска опитност, чрез игра и преживяване сред Природата.

ВКУСНАТА ГРАДИНКА или така наречената Еdible Garden in Kindergarden е много популярна по света практика за екологично образование чрез преживяване и формиране на трайни навици и умения за живот. А солидарните акции за изграждане и обгрижване на ВКУСНАТА ГРАДИНКА са едно прекрасно място за креативно общуване между децата и членовете на семействата и общността - те заедно учат, играят и общуват, преоткривайки тайните на Природата.

ВКУСНАТА БИО-ГРАДИНКА 2011 - пилотен проект

Първата вкусна био-градинка създадохме през 2011 година с доброволния труд на екипът на Фондация "ЗАЕДНО – общуване за подкрепа и развитие" и с финансовата подкрепа на Фондация "Екообщност" и Фондация "Чалз Стюът Мот" по програма "Място за живот 2011"

В рамките на този проект ние реализирахме серия от СОЛИДАРНИ АКЦИИ за изграждане на градинката – ще адаптираме, оживим и превърнем в привлекателно място за градинарстване, учене и игра, най-изоставената част от задния двор на детската градина. Ще сглобим дървени цветно-билкови градинки и класическа зеленчукова градина с компост и инсталация за събиране на дъждовна вода; проведохме много УРОЦИ ОТ ПРИРОДАТА ЗА ВСИЧКИ – или класна стая на открито, в която заедно с децата и родителите ще изучаваме изкуството да си отгледаш градина и да се храниш здравословно. В процеса на работа, учене и игра, ще разработим; обучителни модули за алтернативно, забавно, креативно еко-образование, както за децата, така и за възрастните – възпитатели, трейнери, родители ; създадохме ВИДЕО КЛИП “ГРАД НА МЕЧТИТЕ – КАК СИ НАПРАВИХМЕ ВКУСНА БИО-ГРАДИНКА В СОФИЯ ” - кратко филмче, проследяващо основните стъпки в изграждането на Био-градинката; изградихме този УЕБСАЙТ - за споделяне, обмен на ресурси и добри практики за ВКУСНИ ГРАДИНКИ; • написахме ОН-ЛАЙН ПЪТЕВОДИТЕЛ “КАК ДА СИ НАПРАВИМ ВКУСНА БИО-ГРАДИНКА” - вдъхновяващ онлайн наръчник с инструкции, игри от модулите, интервюта на участниците, снимки и практични съвети за всички, които биха искали да направят подобни градинки.

С тази първа вкусна градинка ние искрено си пожелахме да вдъхновим

 • ПОЯВАТА НА ОЩЕ ОБРАЗОВАТЕЛНИ ВКУСНИ ГРАДИНКИ из цяла София
 • СОЛИДАРНА ОБЩНОСТ от приятели и съмишленици на градинката, които ще продължат да я поддържат и развиват и ще вдъхновяват и нови градинки
 • ПОЗИТИВНА НАГЛАСА И ОСЪЗНАТО ОТНОШЕНИЕ към грижата за околната среда и здравословното хранене у децата, родителите и възпитателите

Subscribe to RSS - Проекти и инициативи на вкусни био-градинки в България

"Вкусните образователни градинки" са дългосрочна програма на Фондация ЗАЕДНО - общуване за подкрепа и развитие и партньори. Създаването на вкусни образвателни градинки за децата на България, обученията за учители и разработването на образователни ресурси и този сайта, през годините беше подкрепено от различни финансиращи организации и частни дарители. На всички спонсори, доброволци и съмишленици от сърце БЛАГОДАРИМ! Капка по капка вир става, семенце по семенце, гора създават - ако желаете да подкрепите тази кауза създадена с обич и грижа за бъдещето, може да го направите през #DMS GRADINA

                                                      

Контакти

Ако ви харесва идеята. Ако и вие искате да направите вкусна био-градинка и във вашата детска градина, училище или квартал... Ако искате да се включите в СОЛИДАРНА АКЦИЯ за изработване на градинката. Ако желаете да споделите ресурси, опит, знание в тази област, пишете ни, и ние ще се свържем: [email protected]

Go to top