Проект: Солидарна мрежа на вкусните био-градинки за децата на България: сезон 2013-2014

Скъпи приятели и партньори, щастливи сме да споделим, че в периода 1 август 2013 - 31 юли 2014, ние от екипът на Фондация ЗАЕДНО съвместно с учители, родители и доброволци от цялата страна, добавихме нова стойност в образованието за най-малките, като създадохме нови пълноценни вкусни образователни био-градинки в детските градини на различни региони на страната, проведохме серия от интерактивни тренинг-семинари за учители, родители и доброволци, запознахме ви с основите и принципите на Културата за устойчив начин на живот (Пермакултурата), заедно разработихме вдъхновяващи идеи за учене чрез преживяване във вкусната градинка и най-ценното - поставихме основите на солидарна мрежа за обмен на опит, добри практики и съвместни инициативи сред приятели и партньори.

Тази уникална възможност за реализация, получихме благодарение на големия интерес и всеотдайна подкрепа на учителите и местната общност и финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария чрез Фонд за реформи, свързани с участието на гражданското общество”. в периода 1 август 2013 – 31 юли 2014.

През 2011 г. екипът на Фондация “ЗАЕДНО” създаде първата в София «вкусна учебна био-градинка». Вдъхновени от добрите резултати, в периода 2012 – 2013, с обединените усилия на учители, родители и местните общности от различни квартали на София, създадохме нови десет вкусни образователни градинки, в които повече от 6000 деца, учители и родители получиха възможността да се докоснат до Природата, да отгледат вкусна реколта, да създадат нови приятелства и зелени оазиси на плодородието в двора на детската градина или междублоковото пространство насред големия град. Радостта и изобилието от научените уроци и вдъхновения споделихме в “Наръчника за учене чрез преживяване”.

ЦЕЛТА на този проект беше да разшири обхвата на тази добра образователна практика, като подкрепи създаването на нови «вкусни градинки» из цялата страна; като представи нова етика и практики за устойчив начин на живот на базата на пермакултурния дизайн и био-динамичното земеделие; и да подкрепи създаването на общност от участници, които свободно споделят ресурси, информация и опит в създаване на учебни био-градинки, и разработване на учебно съдържание за работа с деца и общности във вкусните образователни градинки.

ДЕЙНОСТИ, които успешно реализирахме:

  • Финансова и експертна подкрепа на мини-проекти за създаване на образцови «вкусни пермакултурни образователни градинки» в пет детски градини, които  бяха избрани след участие в национален конкурс
  • Образователни семинари в Пловдив, Бургас, Варна, В.Търново, Видин — март-април 2014 >>>
  • Виртуална образователна кампания на тема: «Пермакултура - етики и принципи за устойчив начин на живот», в която се активно се включиха повече от 100 екипи от ученици и доброволци от цялата страна - >>>
  • Интернет платформа и он-лайн социален форум за стратегическа подкрепа на вкусните био-градинки в България >>>
  • Информационно-образователен Е-Бюлетин в 12 поредни броя >>>
  • Наръчник с ново учебно съдържание за прилагане на етиките и принципите на Пермакултурния дизайн при работа с деца във вкусните био-градинки - в .PDF формат
  • Заключителна среща за споделяне на добрите практики и визия за устойчиво развитие на каузата >>>

Щастливи сме да споделим, че ДВЕ СОЛИДАРНИ ВКУСНИ ОБРАЗОВАТЕЛНИ БИО-ГРАДИНКИ бяха създадени с подкрепата на частен спонсор от Варна. Дълбок поклон и благодарност за този жест на човечност и грижа за общото ни бъдеще.

УЧАСТИЕ в различните дейности по проекта взеха повече от 3000 участника от екипи на детски градини, училища, читалища, НПО и граждански сдружения от цялата страна, както и родители, студенти и професионалисти в областта на детското образование и развитие потенциала на местните общности.

При интерес към темата, моля, пишете ни от ТУК

ЗА КОНТАКТ: e-mail: biogradinka @ gmail.com

Контакти

Ако ви харесва идеята. Ако и вие искате да направите вкусна био-градинка и във вашата детска градина, училище или квартал... Ако искате да се включите в СОЛИДАРНА АКЦИЯ за изработване на градинката. Ако желаете да споделите ресурси, опит, знание в тази област, пишете ни, и ние ще се свържем: [email protected]

Go to top