Омайната градина на Народно читалище "Бъдеще сега" в с. Гудевица, Родопите

Омайната градина е демонстрационно-учебна билкова градина, в която вече има засадени няколко лехи с редки и защитени растителни видове, характерни за Родопите, като Бял Риган, Мурсалски чай и един много ценен екземляр от Родопски Крем. Първите стъпки положихме с група от 15 доброволци през месец Май, с малко сутрешна роса, следобеден дъжд, прелестна дъга и щипка за късмет. Това е нашата рецепта за билки и вече си имаме бял риган, планинска арника, лимонена мащерка, златовръх, ехинацея, мурсалски чай, дилянка, бял оман и какво ли още не. В Омайната градина вече се проведоха няколко обучения на младежи, посетители и хора от местната общност, по време на които се изграждаше Омайната градина - косихме тревата, оформихме и подготвихме лехите и сложихме първите коренчета билки, всичките ние заедно: младежи от цялата страна и Европа. Началото на Юли месец в градината се включиха и отбор белгийски скаути, които бяха при нас за една седмица и помагаха в ежедневните грижи за градината. „Омайната градина” стана възможна благодарение на Програма „М-Тел ЕКО Грант“, финансирана от Мобилтел ЕАД. За повече информация посетете http://www.mtel.bg/mtel-eko-grant-2012.

 

"С идването на пролетта и топлината на слънчевите лъчи, народно читалище „Бъдеще сега 2006“ започва изграждането на „Омайната градина“, която ще преобрази малкото родопско село Гудевица, което се намира на 30 км южно от гр. Смолян. Или как отглеждането на билки в хармония с природата може да допринесе за опазването и възстановяването на редки растителни видове, чрез прилагане на биоземеделски практики.

Младежите от читалището, които изграждат градината, започват своя работен сезон като старите българи, от Гергьовден, и ще завършат на Димитровден с отпразнуване на края на работната година. Близостта до природата и различният начин на живот ги карат да се преселят от града в малко родопско село.

„Тук можем да сме истински щастливи и да отгледаме децата си близо до най-добрия учител – нашата земя“ – казва един от инициаторите на проекта – Теодор Василев. Той и други млади хора вече са започнали процедура по пререгистрация на личните си карти в село Гудевица. Районът се обезлюдява и опустява, но тези млади хора са неговата надежда. В сградата на читалището е учила и народната певица Валя Балканска, която е почетен член и обещава да пее на билките и гостите по време на традиционния събор на Илинден."

 

Работата в билковата градина никога не е била толкова забавна и толкова достъпна за всеки един от нас, който иска да прекара един прекрасен ден в с. Гудевица, за да научи повече за опазването и възстановяването на растителни видове в Родопите, някои от които застрашени, както и начините за тяхното култивиране. „Омайната градина“ стана възможна благодарение на Програма „М-Тел ЕКО Грант“, финансирана от Мобилтел ЕАД.

„Омайната градина“ ще се разполага на площ от около 2000 кв. м, където ще бъдат засети мурсалски чай, златен корен, родопско лале, касис, мащерка, ехинацея, риган и др. В близост до тях ще бъдат заселени и няколко пчелни семейства, които са незаменими помощници във всяка градина и изключително важни за опрашването на растенията.

 

Проектът„Омайната градина” става възможен благодарение на Програма „М-Тел ЕКО Грант“ финансирана от Мобилтел. „М-Тел ЕКО Грант“ се осъществява с професионалното съдействие и на фондация „Помощ за благотворителността в България”.

 

Следете Фейсбук групата на БЪДЕЩЕ СЕГА за последните подробности около проекта

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Контакти

Ако ви харесва идеята. Ако и вие искате да направите вкусна био-градинка и във вашата детска градина, училище или квартал... Ако искате да се включите в СОЛИДАРНА АКЦИЯ за изработване на градинката. Ако желаете да споделите ресурси, опит, знание в тази област, пишете ни, и ние ще се свържем: [email protected]

Go to top