ОДЗ "Детски свят", гр. Враца, филиал с. Згориград

  • Наименование на учебното заведение: ОДЗ „Детски свят“ – гр.Враца, филиал с.Згориград
  • Населено място: с.Згориград
  • Възрастова група: 3-6 г.

Създаваме вкусна образователна био-градинка, защото смятаме, че днешното настояще гради утрешното бъдеще. Да подадем ръка на детето да съхрани такова ценно качество на българина като трудолюбието и да му покажем верният път към екологосъобразен и здравословен начин на живот. Смятаме, че по този забавен, интересен и целесъобразен начин, ще формираме у децата интерес, желание и необходимост да се грижат за природната среда като отглеждат и обгрижват засадените от тях растения. С вкусната градинка, ние ще успеем да  създадем трайни навици у децата за водене на природосъобразен начин на живот и екологично поведение. Нека децата да почувстват значимостта на извършената от тях трудова дейност, за приноса им към общото дело по опазване на околната среда. Ще успеем у децата да формираме модел на екологично мислене, които ще ценят природата и природните ресурси, както да са наясно, че тя е в услуга на хората.

Нашата мечта за вкусната био-градинка е  да превърнем нашата „Чудна витаминка“ в любимо и предпочитано място на децата за труд, игри, експерименти, наблюдение, в един чуден зелен био-рай с вкусни плодове и зеленчуци, така необходими за тяхното здраве.

Дневник -  първи стъпки на нашата вкусна био-градинка - пролетта на 2014 г.

Първата крачка, която направихме , за да тръгнем към вдъхновяващата зелена пътечка на приключението „Вкусна образователна  био-градинка“, беше да създадем нашето ателие „Учене чрез преживяване“. Децата проявиха невероятен интерес към различните семенца, които донесоха от къщи.  Така създадохме нашето ателие, което ни вдъхнови, за да стигнем до зелените хоризонти на труда и здравето.

 

След   като  направихме нашето ателие „Учене чрез преживяване“,  с помощта на майките и бабите, проведохме и първият урок на тема: „Разни, разни семенца“. Целта ни беше даецата да се запознаят с различните семенца на различните растения. Децата разбраха, че различните растения имат различни по големина, форма и цвят семенца. И дори растенията от един и същи вид имат различни разновидности.

 

Проведохме и урок „Да посеем семенцата“. С помощта на родителите, децата си донесоха купички със смес от тор и пръст и различни семенца. Тук говорихме за различните растения и затова от какво се нуждаят те, за да живеят.  Показахме как се посяват различните растения. Посяхме доматки, краставички, тиквички. Надписахме ги и ги поставихме до прозореца, за да ги наблюдаваме как поникват.

  

Ето, че проведохме и урок „Да пикираме нашите доматки“.  Целта ни беше децата да разберат етапите на подготовката на доматите, докато те стигнат до нашата „Мини био-градинка“.  Тук децата се запознаха с един от начините за подготовка на доматите преди тяхното постоянно засаждане. С много хъс и любопитство, те работеха със сръчните си ръчички.След  като се стабилизира времето, стигнахме до подготовка на почвата в  нашата „Мини био-градинка“. Родителите донесоха  естествен тор.  С помощта на някои родители подготвихме лехите и ги наторихме. Децата участваха заедно с нас - възрастните. Работихме  на принципа „Да играем и да се трудим“. Едно от децата ми каза:  „Госпожо, много работа имаме в нашата мини био-градинка!“. Аз отговорих, че всеки труд носи  „плодове“. Наесен ще се радваме на нашите плодове.

   

 

 

Контакти

Ако ви харесва идеята. Ако и вие искате да направите вкусна био-градинка и във вашата детска градина, училище или квартал... Ако искате да се включите в СОЛИДАРНА АКЦИЯ за изработване на градинката. Ако желаете да споделите ресурси, опит, знание в тази област, пишете ни, и ние ще се свържем: [email protected]

Go to top