Проекти и инициативи на вкусни био-градинки в България

Скъпи приятели, в секцията "ПРОЕКТИ И ИНИЦАТИВИ" ви представяме информация за различни проекти и самостоятелни инициативи, които се реализират от различни екипи и организации в страната, и са свързани със подкрепа или създаване на вкусна образователна био-градинка и по този начин са станали членове на Солидарната Мрежа на вкусните био-градинки в България.  ВАЖНО: Ако желаете да се присъедините към СОЛИДАРНАТА МРЕЖА НА ВКУСНИТЕ ОБРАЗОВАТЕЛНИ БИО-ГРАДИНКИ - свържете се с нас от ТУК или на е-mail: biogradinka @ gmail.com

***

Проект: Солидарна мрежа на вкусните био-градинки за децата на България: сезон 2013-2014

Скъпи приятели и партньори, щастливи сме да споделим, че в периода 1 август 2013 - 31 юли 2014, ние от екипът на Фондация ЗАЕДНО съвместно с учители, родители и доброволци от цялата страна, добавихме нова стойност в образованието за най-малките, като създадохме нови пълноценни вкусни образователни био-градинки в детските градини на различни региони на страната, проведохме серия от интерактивни тренинг-семинари за учители, родители и доброволци, запознахме ви с основите и принципите на Културата за устойчив начин на живот (Пермакултурата), заедно разработихме вдъхновяващи идеи за учене чрез преживяване във вкусната градинка и най-ценното - поставихме основите на солидарна мрежа за обмен на опит, добри практики и съвместни инициативи сред приятели и партньори.

Тази уникална възможност за реализация, получихме благодарение на големия интерес и всеотдайна подкрепа на учителите и местната общност и финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария чрез Фонд за реформи, свързани с участието на гражданското общество”. в периода 1 август 2013 – 31 юли 2014.

През 2011 г. екипът на Фондация “ЗАЕДНО” създаде първата в София «вкусна учебна био-градинка». Вдъхновени от добрите резултати, в периода 2012 – 2013, с обединените усилия на учители, родители и местните общности от различни квартали на София, създадохме нови десет вкусни образователни градинки, в които повече от 6000 деца, учители и родители получиха възможността да се докоснат до Природата, да отгледат вкусна реколта, да създадат нови приятелства и зелени оазиси на плодородието в двора на детската градина или междублоковото пространство насред големия град. Радостта и изобилието от научените уроци и вдъхновения споделихме в “Наръчника за учене чрез преживяване”.

ЦЕЛТА на този проект беше да разшири обхвата на тази добра образователна практика, като подкрепи създаването на нови «вкусни градинки» из цялата страна; като представи нова етика и практики за устойчив начин на живот на базата на пермакултурния дизайн и био-динамичното земеделие; и да подкрепи създаването на общност от участници, които свободно споделят ресурси, информация и опит в създаване на учебни био-градинки, и разработване на учебно съдържание за работа с деца и общности във вкусните образователни градинки.

ДЕЙНОСТИ, които успешно реализирахме:

 • Финансова и експертна подкрепа на мини-проекти за създаване на образцови «вкусни пермакултурни образователни градинки» в пет детски градини, които  бяха избрани след участие в национален конкурс
 • Образователни семинари в Пловдив, Бургас, Варна, В.Търново, Видин — март-април 2014 >>>
 • Виртуална образователна кампания на тема: «Пермакултура - етики и принципи за устойчив начин на живот», в която се активно се включиха повече от 100 екипи от ученици и доброволци от цялата страна - >>>
 • Интернет платформа и он-лайн социален форум за стратегическа подкрепа на вкусните био-градинки в България >>>
 • Информационно-образователен Е-Бюлетин в 12 поредни броя >>>
 • Наръчник с ново учебно съдържание за прилагане на етиките и принципите на Пермакултурния дизайн при работа с деца във вкусните био-градинки. >>>
 • Заключителна среща за споделяне на добрите практики и визия за устойчиво развитие на каузата >>>

Щастливи сме да споделим, че ДВЕ СОЛИДАРНИ ВКУСНИ ОБРАЗОВАТЕЛНИ БИО-ГРАДИНКИ бяха създадени с подкрепата на частен спонсор от Варна. Дълбок поклон и благодарност за този жест на човечност и грижа за общото ни бъдеще.

УЧАСТИЕ в различните дейности по проекта взеха повече от 3000 участника от екипи на детски градини, училища, читалища, НПО и граждански сдружения от цялата страна, както и родители, студенти и професионалисти в областта на детското образование и развитие потенциала на местните общности.

Вкусните образователни био-градинки на България

ВСЕКИ МОЖЕ да си направи „Вкусна био-градинка“ - един любим за всички образователен кът в двора на детската градина или училището, където децата, възпитателите и родителите заедно отглеждат билки, зеленчуци и плодове. Това е един лесен и прекрасен начин, по който «зелената» теория се превръща в житейска опитност, чрез игра и преживяване сред Природата.

Искрено се надяваме, общността на вкусните градинки да порастне и да стигне до всяко кътче на нашата красива и плодордна България.

Ако вие вече си имате "вкусна градинка", пишете ни и ни изпратете снимки и кратко описание на вашата градинка.

ПИЛОТНА ГРАДИНКА в София - ЦДГ №93 "Славейче", кв.  Лозенец, София - започната през сезон - 2011

Това е пилотната образователна био-градинка, която беше създадена по инициатива на Фондация "ЗАЕДНО - общуване за подкрепа и развитие" в рамките на проект "Вкусната био-градинка - алтернативно образование за най-малките" с финансовата подкрепа на Фондация "Екообщност" по програма Място за живот, 2011

ПЪРВИТЕ ДЕСЕТ "ВКУСНИ ГРАДИНКИ" на София, които започнахме през 2012

Тези градинки се реализират в рамките на проект на Фондация ЗАЕДНО, наречен "Вкусните градинки - уроци от Природата за всички" с финансовата подкрепа на Фондация "Америка за България"

 

ПЕТ НОВИ ВКУСНИ ОБРАЗОВАТЕЛНИ ГРАДИНКИ из цяла България, които създадохме през сезон 2013 - 2014 в рамките на проект на Фондация ЗАЕДНО, наречен: "Солидарна мрежа на вкусните образователни био-градинки на България" и се изпълнява с финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария чрез Фонд за реформи, свързани с участието на гражданското общество”. в периода 1 август 2013 – 31 юли 2014.

 

ДВЕ СОЛИДАРНИ ВКУСНИ ОБРАЗОВАТЕЛНИ БИО-ГРАДИНКИ създадени с подкрепата на частен спонсор от Варна.
Дълбок поклон и благодарност за този жест на човечност и грижа за общото ни бъдеще.

 

СОЛИДАРНИ ВКУСНИ ОБРАЗОВАТЕЛНИ БИО-ГРАДИНКИ
- създадени с доброволния труд на местната общност през сезон 2013 - 2014

 

НОВИ ВКУСНИ БИО-ГРАДИНКИ, които търсят ПОДКРЕПА за създаване и развитие:

 

 

ОЩЕ ГРАДИНИ, за които си струва да знаете:

 


 

ОБРАЗОВАТЕЛНИ БИО-ГРАДИНИ създадени в двора на училището, за които си струва да знаете:

Pages

Subscribe to RSS - Проекти и инициативи на вкусни био-градинки в България

                                    

Site Map

Ресурси

 • Създаване на градинка
 • Отглеждане на реколта
 • Солидарна общност
 • Уроци и занимания
 • Пермакултура

Контакти

Go to top