Е-Бюлетин: Солидарна Мрежа на ВКУСНИТЕ БИО-ГРАДИНКИ

Това е E-БЮЛЕТИН на ВКУСНИТЕ БИО-ГРАДИНКИ - солидарна мрежа за учене чрез преживяване и устойчив начин на живот. Той е част от проект: "Солидарна мрежа на вкусните образователни градинки в България" и се реализира в периода 2013 - 2014 г. от Фондация "ЗАЕДНО - общуване за подкрепа и развитие", с финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария, чрез „Фонд за реформи, свързани с участието на гражданското общество” и има за цел да подкрепи пълноценното израстване на децата на България и хармоничното развитие на техните общности, чрез прилагане на алтернативни практики за интегрално образование и етика за устойчив начин на живот.

Покана за семинар "Растящата класна стая - уроци и идеи от природата за всички""

 

Скъпи приятели, екипът на Вкусните био-градинки ви кани на интензивен тренинг и градинска работилница в Растящата класна стая на 20 март (неделя) в двора на 107 ОУ "Хан Крум", София - http://107.zaedno.net/training2016.

Растящата класна стая е вкусна био-градинка от ново поколение, която включва и интерактивна учене чрез преживяване и пермакултурен дизайн в двора на 107 ОУ, в която провеждаме занимания по интегрална екология и откривателско учене с ученици от 1-5 клас.

КАКВО ЩЕ ПРАВИМ:

 • ще получите цялостен пакет от ЗНАНИЯ, ИДЕИ И СТРАТЕГИЧЕСКИ МАТЕРИАЛИ, които са ви необходими ако искате да си направите Растяща класна стая (вкусна био-градинка) на мястото, което имате - в двора на детската градина, училището, междублоковото пространство или... на балкона.
 • ще ви дадем ИНДИВИДУАЛНА КОНСУЛТАЦИЯ, съвет и полезни ресурси, ако вече имате конкретна идея за създаване на Растяща класна стая
 • ще ви запознаем с богатството на Растящата класна стая като ИНТЕГРАЛНА ОБРАЗОВАТЕЛНА ПРАКТИКА от ново поколение
 • ще откриете магията на ОТКРИВАТЕЛСКОТО УЧЕНЕ по време на занимание директно в Растящата класна стая
 • ще обменим ДОБРИ ПРАКТИКИ И СЕМЕНА ОТ МЕСТНИ И ИНТЕРЕСНИ ядивни растения и билки
 • ще изградим заедно истинска синергична ПЕРМАКУЛТУРНА ЛЕХИЧКА ОТ ТИПА "ПЧЕЛЕН РАЙ" и БИЛКОВА СПИРАЛА

 

ТЕМИТЕ:

 • Как всеки може да направи "Растяща класна стая" дори без външно финансиране - лесно, интересно и достъпно за всички.
 • Как да привлечем съмишленици и да организираме солидарна акция за създаване на вкусна био-градинкаРастяща класна стая?
 • Радостта от откривателското учене сред природата
 • Как да превърнем в "Растяща класна стая" всяко едно кътче с жива природа.
 • Учене вдъхновено от Природата - идеи и практики от реалния живот или как садейки домати и босилек, отглеждаме стратегически умения и позитивни качества за цял живот
 • 12 вдъхновяващи теми и 12 интегрални урока за децата сред Природата
 • Градинска работилница - истинска работа в градинката за създаване на Билкова спирала, за да видим, усетим и преживеем всичко, за което си говорим.

 

 

СЪБИТИЕТО ще проведем във формат "ВРЕМЕ ЗАЕДНО сред Природата" - което значи, че ще има интегрални занимания, които са полезни, интересни и пълноценни както за родители, педагози, студенти и НПО, така и за деца над 7 години. Заповядайте!

 

ДАТА: 20 март 2016 (неделя)

МЯСТО: София, 107 ОУ "Хан Крум", ул. ул. Димитър Димов №13

ВХОД: 25 лева за възрастен / 10 лева за дете (7-13 г.)

Ако ще дойдете с две или повече деца, пишете ни, има семеен пакет.

СОЛИДАРНО: Средствата от семинара ще бъдат използвани за създаване на зона за откривателско учене и работа в екип на терена на Растящата класна стая.

За учители и преподаватели - има възможност да получите официален документ за разход за обучението и Сертификат за участие.
 

РЕГИСТРАЦИЯ: моля попълнете формата за регистрация.

 

ЗА КОНТАКТ: [email protected]

УЕБ: www.107.zaedno.net

ТЕЛЕФОН: 0896 860 640

FACEBOOK: https://web.facebook.com/events/888675771252072/

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА В РАСТЯЩАТА КЛАСНА СТАЯ може да намерите и във фейсбук групата - https://web.facebook.com/groups/107ou/

ПРАКТИЧНО И ПОЛЕЗНО: Всеки от участниците в работилницата ще получи материали за практична работа - схеми за разположение на растенията, за растенията приятели, както и полезна информация за всички необходими материали за изграждане на градинката и провеждане на занимания за деца базирано на принципите на откривателското учене.

 

E-БЮЛЕТИН за м. август 2014

Скъпи приятели и партньори,
Това е августовския брой на електронния БЮЛЕТИН на ВКУСНИТЕ ОБРАЗОВАТЕЛНИ БИО-ГРАДИНКИ - солидарна мрежа за учене чрез преживяване и устойчив начин на живот. Приятно четене!

Очакваме Вашите снимки и истории, предложения и коментари.

 
 
 
ЗА БЪЛГАРИЯ - добрите идеи заслужават подкрепа - сайт за солидарно набиране на средства за подкрепа на добри каузи - към него може да се обърнете ако планирате да създавате образователна био-градинка и се нуждаете от външна финансова подкрепа >>>
 

ВАШЕТО МНЕНИЕ Е ВАЖНО ЗА НАС

 

БЛАГОДАРИМ на екипите на седемте детски градини-партньори за усилията, всеотдайността, огромното количество доброволен труд, фантазия и любов, с които създадоха прекрасни вкусни образователни био-градинки в рамките на проект "Солидарна мрежа на вкусните био-градинки в България". Създавайки едни от първите пермакултурни детски био-градинки в България те са поеха отговорността да подкрепят, споделят и показват на своите колеги по региони новите градинки, новя подход и добрите практики, които разработиха.

 

СОЛИДАРНИЯТ ПОДХОД И РАДОСТТА ДА СПОДЕЛЯШ

 • Споделихме с вас материалите за работа с деца, които вложихме в интерактивното сандъче "Градинка в сандъче" >>>
 • Ако искате споделете вашите идеи за уроци, игри и занимания с децата във вкусната био-градинка, а ние ще ги популяризираме в на сайта gradinka.zaedno.net, защото когато споделяме своите успехи и радост, те се умножават и помагат да израстваме по-бързо, подкрепяйки се! Очакваме Вашите предложения за уроци на [email protected]
 • Срещаме се всички заедно на Фейсбук страницата на Вкусните образователни био-градинки

 

БИО-ДИНАМИЧНО ЗЕМЕДЕЛИЕ в помощ на вкусната био-градинка

 

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ... и в България вече има ФЕРМЕРСКИ ПАЗАРИ - Честито!!!

През 2011 година започнахме с малка група, с един съвсем малък проект за Солидарно земеделие и големи надежди... и работихме упорито и много сърцато. Само след няколко сезона, с цената на много доброволен труд, добра воля и усилия от всички страни, се появиха Хранкооп групи в големите градове, които постепенно се превърнаха в устойчиво движение за чиста храна. Щастливи сме да споделим, че днес, вече и в България имаме добрата практика на първите истински фермерски пазари, на които можем да се срещнем с хората, които отглеждат храната ни, да общуваме с тях и да създадем устойчиви и взаимно-обогатяващи отношения помежду си. Най-сърдечно БЛАГОДАРИМ на всички приятели, които повярваха в тази кауза и я направиха реалност.

 • София >>>     Пловдив >>>   Бургас - откриване на 3 август 2014 >>>

 

ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ...

 

ИНТЕРЕСНО:

 • Градското градинарство развива връзката ни с природата и другите >>>
 • Силата на общността: Как Куба преживя петролната криза >>>

 

ФОТО-ГАЛЕРИЯ:

 • Работилница ХОТЕЛ ЗА ПОЛЕЗНИ НАСЕКОМИ в Перма градина "Златарски", София, кв. Витоша >>>

 

ПОЛЕЗНИ ресурси:

 • CO2 калкулатор на български - дава възможност да пресметнете личния си въглероден отпечатък и да вземете мерки, за да го намалите и дори да го сведете до нула >>>

 • Наръчник на Бушкрафта - он-лайн определител на растенията в България >>>

 • Поуки от Природата за всички - он-лайн ресурси >>>

 

УРОЦИ ОТ ПРИРОДАТА ЗА ВСИЧКИ

 • Богата колекция с уроци и занимания създадени и споделени от нашите приятели от Агролинк на сайта - www.biogradinka.agrolink.org . С респект и БЛАГОДАРНОСТ за споделянето! Линк към уроците >>>
 


E-БЮЛЕТИН за м. юли 2014

Скъпи приятели и партньори,
Това е юлският брой на електронния БЮЛЕТИН на ВКУСНИТЕ ОБРАЗОВАТЕЛНИ БИО-ГРАДИНКИ -
солидарна мрежа за учене чрез преживяване и устойчив начин на живот.
Приятно четене!


СПОДЕЛЕНИ УРОЦИ И ИЗОБИЛИЕ ЗА ВСИЧКИ:

В този брой СПОДЕЛЯМЕ с вас, всички презентации и материали, които създадохме и ви представихме в рамките на обученията и срещите за изграждане на капацитета за създаване на вкусни образователни градинки из цяла България. Тези материали са изработени от екипът на Фондация "ЗАЕДНО - общуване за подкрепа и развитие" съвместно с Михаела Царчинска, пермакултурен дизайнер и развитие в контекста на проект "Солидарна мрежа на вкусните образователни био-градинки на България", които се реализира с финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария чрез Фонд за реформи, свързани с участието на гражданското общество”. в периода 1 август 2013 – 31 юли 2014. Споделяме с вас, тези материали под авторски лиценз Creative Commons - т.е. свободно споделяне на съдържанието с некомерсиална цел. Искрено се надяваме те да вдъхновят и подпомогнат вашите усилия за създаване на по-добри образователни възможности за децата на България.

 

ПРЕЗЕНТАЦИИ от тренинг семинарите в цяла България - сезон 2013-2014

 • Всичко за вкусната образователна био-градинка - в .PDF формат
 • 12-те основни стъпки за създаване на вкусна био-градинка - в .PDF формат
 • Пермакултурен дизайн - въведение, етики и принципи - в .PDF формат
 • Етики и принципи на Пермакултурата - в .PDF формат
 • Идеи и техники за изграждане на елементи на вкусна образователна градинка с естествени материали - в .PDF формат

   

    

   

 

ВАШЕТО МНЕНИЕ Е ВАЖНО ЗА НАС

 • Моля, споделете вашето мнение, идеи и предложения в АНКЕТАТА "Бъдеще във вкусните био-градинки"
  Екипът на Фондация ЗАЕДНО подготвя следващи програми и проекти за подкрепа и развитие на вкусните образователни градинки в България. Ще се радваме, ако споделите вашите идеи и насоки за бъдещето на вкусните био-градинки.

 

СОЛИДАРНАТА МРЕЖА НА ВКУСНИТЕ БИО-ГРАДИНКИ

 • Ако вече провеждате занимания с децата във Вашата уникална вкусна био-градинка, споделете вдъхновяващи идеи за уроци, игри и занимания, под формата на снимки, клипчета, текст, а ние ще ги популяризираме в следващите броеве на Бюлетина и ще ги качим на сайта gradinka.zaedno.net, защото когато споделяме своите успехи и радост, те се умножават и помагат да израстваме по-бързо, подкрепяйки се! Очакваме Вашите предложения за уроци на [email protected]
 • Може да ни намерите във Фейсбук страницата на Вкусните образователни био-градинки

 

ПОКАНА ЗА СЪБИТИЕ:

 • ЕuPC - Европейската пермакултурна конвергенция ще се проведе от 25 -29 юли в България, къмпинг Батак.
  Европейските срещи за пермакултура (ЕСП) се провеждаха досега в Западна Европа  и спечелиха доверието на много хора. Пермакултурата помогна на своите последователи да култивират природосъобразния начин на живот, за който са си мечтали. Балканите имат богата  естествена и социална история, които могат да бъдат запазени и обогатени чрез задълбочаване на познанията за пермакултура. Организирайки ЕСП 2014 в България организатолите целят активно участие на нашите приятели в региона, като предлагат платформа за общуване и пораждане на нови идеи и проекти за пермакултура.
 
БИО-ДИНАМИЧНО ЗЕМЕДЕЛИЕ в помощ на вкусната био-градинка
 
ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ нашите приятели от ПЕРМА ГРАДИНА "ЗЛАТАРСКИ", кв. Витоша, София:
 • Пилотен проект ще провери има ли градското земеделие почва и в София >>>
 • Фото-галерия от създаването на пермакултурната градина в кв. Витоша >>>

ПОЛЕЗНИ ресурси:

 • Статия: Градското градинарство развива връзката ни с природата и другите >>>
 • Гражданска позиция: Преосмислянето на образованието - неизбежно >>>
 • Книга: Полезни пермакултурни гилдии при дърветата - на английски език >>>


E-БЮЛЕТИН за м. юни 2014

Скъпи приятели и партньори,
Това е юнският брой на електронния БЮЛЕТИН на ВКУСНИТЕ ОБРАЗОВАТЕЛНИ БИО-ГРАДИНКИ - солидарна мрежа за учене чрез преживяване и устойчив начин на живот. Приятно четене!

Очакваме Вашите снимки и истории, предложения и коментари.

От ТУК може да свалите Е-Бюлетин в .PDF формат.

 

*******
ВАЖНО:
 • На 19 юни 2014 - четвъртък, в София, в Бетахаус ще се проведе прес-конференция, интензивен тренинг и творческа работилница на тема "ВКУСНАТА ОБРАЗОВАТЕЛНА БИО-ГРАДИНКА - споделени уроци и изобилие за всички." Всички учители, родители и съмишленици, които проявяват любопитство и интерес към идеята за образователните био-градинки, са добре дошли. Повече подробности и регистрация от ТУК >>>
 
ПРЕДСТОЯЩО:
 • През месец юни 2014 в новосъздадените вкусни образователни био-градинки се провеждат солидарни празници на слънцето и билките. Ако живеете в близост до някоя от новите градинки, и проявявате любопитство и интерес към темата, не се колебайте да се свържете с екипа на детската градина и да се присъедините към техния празник, за да чуете какво ще ви разкажат деца, родители и учители. Солидарните празници във вкусните образователни био-градинки са любими моменти за малки и големи, в които новосъздадената общност отделя заслужено време, за да се наслади на резултатите от своя труд и да сподели изобилието и радостта с приятели и познати. На тези празници домакини са ДЕЦАТА.


ВАШЕТО МНЕНИЕ Е ВАЖНО ЗА НАС

 • Моля, споделете вашето мнение в АНКЕТАТА "Бъдеще във вкусните био-градинки"Екипът на Фондация ЗАЕДНО подготвя следващи програми и проекти за подкрепа и развитие на вкусните образователни градинки в България. Ще се радваме, ако споделите вашите идеи и насоки за бъдещето на вкусните био-градинки.
 • Ако искате да споделите вашите лични истории и инициативи за вкусни образователни градинки, пишете ни на е-мейл: [email protected]

НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ ЗА УЧИЛИЩАТА: Умения за устойчив начин на живот, 2014

Конкурсът "ЧистоЗнание в Действие" се проведе в периода 1 март - 30 май 2014 година, в партньорство с Кампанията "Да изчистим България". В Конкурса се включиха 60 екипа с повече от 700 участника от 50 населени места от цяла България. Всички тези инициативи за почистване, рециклиране, създаване на градинки, засаждане на цветя, билки, ядивни растения и дървета, на местата където живеем, са надеждата ни за едно щастливо и красиво ДНЕС за красивата ни планета и за любимата ни родина - България. БЛАГОДАРИМ  НА ВСИЧКИ УЧАСТНИЦИ ЗА СПОДЕЛЯНЕТО! БЛАГОДАРИМ за това, че направихте вашето лично усилие.

ЧистоЗнание в ДЕЙСТВИЕ ни вдъхновява за конкретни стъпки, с които ние изграждаме устойчива култура на живот:

 • поЗнаване - това е нашият жест на уважение към мъдростта на Природата
 • поЧистване - това е нашият жест на отговорност към планетата Земя - нашият общ дом
 • заПазване - това е нашият жест на грижа към ресурсите за Живот за всички живи същества
 • съзДаване - това е нашият творчески жест към бъдещето на идните поколения
 • споДеляне - това е нашият жест на обич към хората, с които живеем.

"ЧистоЗнание в ДЕЙСТВИЕ" имаше за задача и да ви представи Пермакултурата. Днес, с методите си, Пермакултурни дизайнери по цял свят, успяват да превърнат световната криза по замърсяване и изчерпване на ресурсите, във вдъхновяващ проблем, който съдържа решението и необятни възможности за позитивна промяна и прогрес за всеки един от нас и за цели общности.

Ако днес някъде около себе си видите нещо ново, нещо красиво, нещо, което усмихва душата ви - приемете го като жест на благодарност и гордост от страна на Природата на красивата ни Родина!

Вашата активност, стремеж към красотата и действия с грижа и любов към природата, за пореден път ни убеждават, че малките действия, които обикновените хора правят с много любов, променят качеството на живота ни завинаги! Благодарим Ви, че Ви има. Продължавайте да вдъхновявате околните със своите действия!

Уникалното на този Конкурс е, че в него всички са ПОБЕДИТЕЛИ и няма победени. Сертификат ще получат всички участници в кампанията.

Вярваме, че всички екипи, които се включиха в конкурса, са останали вдъхновени и обогатени от своята инициатива. А онези, които не са успели да се включат, също са облагодетелствани и печеливши, защото средата, в която живеят е малко по-красива и това действа вдъхновяващо.

Историите на участниците в конкурса "ЧистоЗнание в Действие" можете да видите тук. Всички тези истории сглобиха богат пъзел от вдъхновяващите моменти на тези стотици позитивни инициативи, които се случваха паралелно в различни кътчета на страната ни. Това бяха дейности, инициирани с грижа за природата и удовлетворяващи нуждата ни да творим красота и изобилие.

СОЛИДАРНИЯТ ПОДХОД И РАДОСТТА ДА СПОДЕЛЯШ

 • Ако вече провеждате занимания с децата във Вашата уникална вкусна био-градинка, споделете вдъхновяващи идеи за уроци, игри и занимания, под формата на снимки, клипчета, текст, а ние ще ги популяризираме в следващите броеве на Бюлетина и ще ги качим на сайта gradinka.zaedno.net, защото когато споделяме своите успехи и радост, те се умножават и помагат да израстваме по-бързо, подкрепяйки се! Очакваме Вашите предложения за уроци на [email protected]
 • Споделяме с Вас
 • Ако все още не сте го направили, каним Ви да се присъедините към Фейсбук страницата на Вкусните образователни био-градинки

УРОЦИ ОТ ПРИРОДАТА ЗА ВСИЧКИ

 
БИО-ДИНАМИЧНО ЗЕМЕДЕЛИЕ в помощ на вкусната био-градинка

В ХАРМОНИЯ С ПРИРОДАТА - етики и принципи на Пермакултурния дизайн


ИНТЕРЕСНО и ЛЮБОПИТНО

 • Една нова солидарна инициатива за подкрепа между хората, набира сила в различни градове на България. Казва се "СВОБОДЕН ПАЗАР" - една практична демонстрация на това, как можем да "споделяме изобилието", подкрепяйки се взаимно и грижейки се едновременно с това за природните ресурси. Ако инициативата Ви харесва, присъединете се.
 • Архитектура, съобразена с природата.

ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ нашите приятели от МРЕЖА ХЛЕБНИ КЪЩИ:

ВИДЕО:

ПОЛЕЗНИ ресурси:

 • Дзен и изкуството на синьото, Гюнтер Паули - една вдъхновяваща книга, даваща много примери и идеи за прилагане на пермакултурните етики и принципи в образованието, в ежедневния ни живот, във взаимоотношенията ни с другите.


Pages

Subscribe to RSS - Е-Бюлетин: Солидарна Мрежа на ВКУСНИТЕ БИО-ГРАДИНКИ

Контакти

Ако ви харесва идеята. Ако и вие искате да направите вкусна био-градинка и във вашата детска градина, училище или квартал... Ако искате да се включите в СОЛИДАРНА АКЦИЯ за изработване на градинката. Ако желаете да споделите ресурси, опит, знание в тази област, пишете ни, и ние ще се свържем: [email protected]

Go to top