Интерактивен модул за откривателско учене: "Вкусна градинка в сандъче"

 

"Вкусна градинка в сандъче" е интерактивен образователен модул, който бързо става любима игра и занимание и на децата и на учителите. В умното градинско сандъчете има три нива - чекмедже тип "Банка за семенца" с колекция от 20 бурканчета пълни със семенца на ядивни растения, билки и цветя, положени върху цветна визуална матрица на всяко растения. Второто ниво на сандъчето разполага с богата колекция от най-разнообразни дидактични материали от системата на Мария Монтесори, които са свързани с опознаване частите на растенията, сезоните, био-динамичните процеси на градинката и много други любопитни и интересни факти. Капакът на сандъчето лесно се превръща в удобна табличка за изследване и арт-занимания със семената. Градинката в сандъче дава възможност на децата да продължат да мислят, учат и работят по "вкусната градинка" дори през студените зимни месеци, когато нямат възможност да излязат навън.

Подобно умно образователно сандъче-градинка можете и сами да си изобретите от приложни материали - кашонче от твърд картон, бурканчета от сладко или бебешка храна и др.

От ТУК може да изтеглите основните материали, които сме използвали в сандъчето >>>

допълнителни полезни ресурси към Сандъчето са публикувани в Библиотеката на вкусните био-градинки >>>

Ако решите да споделите полезен ресурс, които може да бъде добавен в сандъчето - с радост ще ги споделим с всички - пишете ни от ТУК >>>

 

 

 

 

 

ИНСТРУКЦИИ ЗА РАБОТА С ИНТЕРАКТИВНИЯ ОБРАЗОВАТЕЛЕН КОМПЛЕКТ “ВКУСНАТА ГРАДИНКА”

www.gradinka.zaedno.net

Това сандъче съдържа семена, цветни схеми на растенията и помощни образователни и информационни материали за работа с деца на възраст от 3 до 6 г.  ЦЕЛТА му е да осигури провеждането на “вкусни уроци от вкусната градинка” дори в студените дни на зимата и късната есен, когато нямате възможност да излизате с децата навън в градинката. С материалите от сандъчето може да провеждате уроци свързани с изучаване на различните видове растения, тяхната структура и различните етапи от жизнения цикъл на растенията. С помощта на бурканчетата със семена може да организирате незабравими уроци както по  градинарство и био-земеделие, така и по забавна математика, развитие на сетивата, чужди езици и приложно изкуство и изучаване на сезоните и жизнените цикли в Природата.

Няколко ВАЖНО насоки при работа
с ИНТЕРАКТИВНИЯ ОБРАЗОВАТЕЛЕН КОМПЛЕКТ - сандъче:

  •  
  • Пазете го - това сандъче е УНИКАЛНО. То е създадено лично за децата от Вашата детска градина.
  • Още първия от самото начало установете с децата ЯСНИ ПРАВИЛА за работа със сандъчето и матераилите в него.
  • Предварително избирайте темата на вашето занимание, изваждайки материалите от сандъчето и бавно и последователно покажете на децата какво ще правите.
  • Сандъчето съдържа материали за богат набор от теми и занимания, но е ВАЖНО да се фокусирате върху една тема, за да постигнете  добри резултати
  • Семената в бурканчетата са с УЧЕБНА цел, а НЕ са предназначени за директно садене в лехичките на градинката!
  • Желателно е да се работи в малка група до 6 деца, за да може всяко дете лично да работи с всеки материал, както и да получи лично внимание и подкрепа от учителя.
  • Допълвайте материалите в сандъчето, винаги, когато имат възможност за това – там има достатъчно място и за нови материали.

 

 

Контакти

Ако ви харесва идеята. Ако и вие искате да направите вкусна био-градинка и във вашата детска градина, училище или квартал... Ако искате да се включите в СОЛИДАРНА АКЦИЯ за изработване на градинката. Ако желаете да споделите ресурси, опит, знание в тази област, пишете ни, и ние ще се свържем: [email protected]

Go to top