E-БЮЛЕТИН за м. юни 2014

Скъпи приятели и партньори,
Това е юнският брой на електронния БЮЛЕТИН на ВКУСНИТЕ ОБРАЗОВАТЕЛНИ БИО-ГРАДИНКИ - солидарна мрежа за учене чрез преживяване и устойчив начин на живот. Приятно четене!

Очакваме Вашите снимки и истории, предложения и коментари.

От ТУК може да свалите Е-Бюлетин в .PDF формат.

 

*******
ВАЖНО:
 • На 19 юни 2014 - четвъртък, в София, в Бетахаус ще се проведе прес-конференция, интензивен тренинг и творческа работилница на тема "ВКУСНАТА ОБРАЗОВАТЕЛНА БИО-ГРАДИНКА - споделени уроци и изобилие за всички." Всички учители, родители и съмишленици, които проявяват любопитство и интерес към идеята за образователните био-градинки, са добре дошли. Повече подробности и регистрация от ТУК >>>
 
ПРЕДСТОЯЩО:
 • През месец юни 2014 в новосъздадените вкусни образователни био-градинки се провеждат солидарни празници на слънцето и билките. Ако живеете в близост до някоя от новите градинки, и проявявате любопитство и интерес към темата, не се колебайте да се свържете с екипа на детската градина и да се присъедините към техния празник, за да чуете какво ще ви разкажат деца, родители и учители. Солидарните празници във вкусните образователни био-градинки са любими моменти за малки и големи, в които новосъздадената общност отделя заслужено време, за да се наслади на резултатите от своя труд и да сподели изобилието и радостта с приятели и познати. На тези празници домакини са ДЕЦАТА.


ВАШЕТО МНЕНИЕ Е ВАЖНО ЗА НАС

 • Моля, споделете вашето мнение в АНКЕТАТА "Бъдеще във вкусните био-градинки"Екипът на Фондация ЗАЕДНО подготвя следващи програми и проекти за подкрепа и развитие на вкусните образователни градинки в България. Ще се радваме, ако споделите вашите идеи и насоки за бъдещето на вкусните био-градинки.
 • Ако искате да споделите вашите лични истории и инициативи за вкусни образователни градинки, пишете ни на е-мейл: [email protected]

НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ ЗА УЧИЛИЩАТА: Умения за устойчив начин на живот, 2014

Конкурсът "ЧистоЗнание в Действие" се проведе в периода 1 март - 30 май 2014 година, в партньорство с Кампанията "Да изчистим България". В Конкурса се включиха 60 екипа с повече от 700 участника от 50 населени места от цяла България. Всички тези инициативи за почистване, рециклиране, създаване на градинки, засаждане на цветя, билки, ядивни растения и дървета, на местата където живеем, са надеждата ни за едно щастливо и красиво ДНЕС за красивата ни планета и за любимата ни родина - България. БЛАГОДАРИМ  НА ВСИЧКИ УЧАСТНИЦИ ЗА СПОДЕЛЯНЕТО! БЛАГОДАРИМ за това, че направихте вашето лично усилие.

ЧистоЗнание в ДЕЙСТВИЕ ни вдъхновява за конкретни стъпки, с които ние изграждаме устойчива култура на живот:

 • поЗнаване - това е нашият жест на уважение към мъдростта на Природата
 • поЧистване - това е нашият жест на отговорност към планетата Земя - нашият общ дом
 • заПазване - това е нашият жест на грижа към ресурсите за Живот за всички живи същества
 • съзДаване - това е нашият творчески жест към бъдещето на идните поколения
 • споДеляне - това е нашият жест на обич към хората, с които живеем.

"ЧистоЗнание в ДЕЙСТВИЕ" имаше за задача и да ви представи Пермакултурата. Днес, с методите си, Пермакултурни дизайнери по цял свят, успяват да превърнат световната криза по замърсяване и изчерпване на ресурсите, във вдъхновяващ проблем, който съдържа решението и необятни възможности за позитивна промяна и прогрес за всеки един от нас и за цели общности.

Ако днес някъде около себе си видите нещо ново, нещо красиво, нещо, което усмихва душата ви - приемете го като жест на благодарност и гордост от страна на Природата на красивата ни Родина!

Вашата активност, стремеж към красотата и действия с грижа и любов към природата, за пореден път ни убеждават, че малките действия, които обикновените хора правят с много любов, променят качеството на живота ни завинаги! Благодарим Ви, че Ви има. Продължавайте да вдъхновявате околните със своите действия!

Уникалното на този Конкурс е, че в него всички са ПОБЕДИТЕЛИ и няма победени. Сертификат ще получат всички участници в кампанията.

Вярваме, че всички екипи, които се включиха в конкурса, са останали вдъхновени и обогатени от своята инициатива. А онези, които не са успели да се включат, също са облагодетелствани и печеливши, защото средата, в която живеят е малко по-красива и това действа вдъхновяващо.

Историите на участниците в конкурса "ЧистоЗнание в Действие" можете да видите тук. Всички тези истории сглобиха богат пъзел от вдъхновяващите моменти на тези стотици позитивни инициативи, които се случваха паралелно в различни кътчета на страната ни. Това бяха дейности, инициирани с грижа за природата и удовлетворяващи нуждата ни да творим красота и изобилие.

СОЛИДАРНИЯТ ПОДХОД И РАДОСТТА ДА СПОДЕЛЯШ

 • Ако вече провеждате занимания с децата във Вашата уникална вкусна био-градинка, споделете вдъхновяващи идеи за уроци, игри и занимания, под формата на снимки, клипчета, текст, а ние ще ги популяризираме в следващите броеве на Бюлетина и ще ги качим на сайта gradinka.zaedno.net, защото когато споделяме своите успехи и радост, те се умножават и помагат да израстваме по-бързо, подкрепяйки се! Очакваме Вашите предложения за уроци на [email protected]
 • Споделяме с Вас
 • Ако все още не сте го направили, каним Ви да се присъедините към Фейсбук страницата на Вкусните образователни био-градинки

УРОЦИ ОТ ПРИРОДАТА ЗА ВСИЧКИ

 
БИО-ДИНАМИЧНО ЗЕМЕДЕЛИЕ в помощ на вкусната био-градинка

В ХАРМОНИЯ С ПРИРОДАТА - етики и принципи на Пермакултурния дизайн


ИНТЕРЕСНО и ЛЮБОПИТНО

 • Една нова солидарна инициатива за подкрепа между хората, набира сила в различни градове на България. Казва се "СВОБОДЕН ПАЗАР" - една практична демонстрация на това, как можем да "споделяме изобилието", подкрепяйки се взаимно и грижейки се едновременно с това за природните ресурси. Ако инициативата Ви харесва, присъединете се.
 • Архитектура, съобразена с природата.

ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ нашите приятели от МРЕЖА ХЛЕБНИ КЪЩИ:

ВИДЕО:

ПОЛЕЗНИ ресурси:

 • Дзен и изкуството на синьото, Гюнтер Паули - една вдъхновяваща книга, даваща много примери и идеи за прилагане на пермакултурните етики и принципи в образованието, в ежедневния ни живот, във взаимоотношенията ни с другите.


Контакти

Ако ви харесва идеята. Ако и вие искате да направите вкусна био-градинка и във вашата детска градина, училище или квартал... Ако искате да се включите в СОЛИДАРНА АКЦИЯ за изработване на градинката. Ако желаете да споделите ресурси, опит, знание в тази област, пишете ни, и ние ще се свържем: [email protected]

Go to top