Биодинамичен Лунен календар на Мария Тун

Биодинамичното земеделие е метод за отглеждане на органично чисти растения на „жива земя”, която им подсигурява балансирано хранене, устойчивост към всякакви неблагоприятни условия без използване на минерални торове и в същото време, то е и житейска философия и начин на живот и отношение към природата и живота в неговата цялост. Негов "баща" е известният учен и философ Рудоф Щайнер.

Основен подход в био-динамичното земеделие е съобразяването с естествения Ритъм на природата и нейните закономерности:

Лунен календар и умението да правим нещата в "точното време":

Лунният календар е основен инструмент на биодинамичното земеделия, който ни помага да се съобразим и синхронизираме нашите действия в градинката, с мъдростта на природата и влиянието на космическите тела. 

Разпределението на дейностите в градината зависи, от движението на Луната през съзвездията, така и от нейното нейното разположение спрямо Земята.

  • Основните дейности в градината при низходяща луна са: садене на готови растения, торене, поливане и резитба
  • Основните дейности в градината при възходяща луна са: прибиране на реколтата, вземане резници за калеми и вкореняваме, косене и ашладисваме.

Интересно и полезно е да се знае, че когато Луната преминава през:

  • топлинните съзвездия (Овен, Лъв и Стрелец) те оказват положително влияние на плодните и зърнени растения. Когато Луната преминава през някое от тях, това е подходящо време за засаждане, окопаване, поливане, торене и прибиране на реколтата от тези растение.
  • земните съзвездия /Дева, Телец и Козирог/ те помагат  при развитието на  плодните растения по същия начин когато Луната е пред тях.
  • водните съзвездия / Рак, Риби и Скорпион/ те активно подпомагат качеството на листата на растенията, които ползваме за храна
  • светлинните съзвездия /Везни, Водолей и Близнаци/ помагат с импулсите си за развитието на цветните растения

В България използваме Лунния календар на Мария Тун, който се издава в Германия под името "Посевни дни", вече повече от 50 години.

С благодарност към всички, които допринасят да имаме в лесен и достъпен вид "Лунния календар на Мария Тун" и на български език.

Засаждане на плодни дръвчета според био-динамичното земеделие.

Био-динамичен Лунен календар за 2015 г.

Биодинамична характеристика за м. май 2015 година.

Месец май е много важен за земеделската година с надежда за добър старт и с очакване на първата реколта от ранни плодове и зеленчуци.

Subscribe to RSS - Биодинамичен Лунен календар на Мария Тун

Контакти

Ако ви харесва идеята. Ако и вие искате да направите вкусна био-градинка и във вашата детска градина, училище или квартал... Ако искате да се включите в СОЛИДАРНА АКЦИЯ за изработване на градинката. Ако желаете да споделите ресурси, опит, знание в тази област, пишете ни, и ние ще се свържем: [email protected]

Go to top