Вкусните био-градинки newsletter

Вкусните био-градинки newsletter categories.

Актуална регистрация за известия от Вкусните биоградинки

Здравейте приятели! Относно новите GDPR регулации на Европейския съюз, влизащи в сила от 25 май 2019, дори вече да сте се записали за Е-Вести на Вкусната градинка, ще трябва да заявите отново вашето желание да получавате полезна информация за интересни събития, инициативи или проекти по темата. Ако желаете да получавате Е-Вести на Портала на Вкусните образователни градинки в България, моля, абонирайте се от бутончето Е-ВЕСТИ в дясната колона. Благодарим ви, че сме заедно!

Покана за семинар "Растящата класна стая - уроци и идеи от природата за всички""

 

Скъпи приятели, екипът на Вкусните био-градинки ви кани на интензивен тренинг и градинска работилница в Растящата класна стая на 20 март (неделя) в двора на 107 ОУ "Хан Крум", София - http://107.zaedno.net/training2016.

Растящата класна стая е вкусна био-градинка от ново поколение, която включва и интерактивна учене чрез преживяване и пермакултурен дизайн в двора на 107 ОУ, в която провеждаме занимания по интегрална екология и откривателско учене с ученици от 1-5 клас.

КАКВО ЩЕ ПРАВИМ:

 • ще получите цялостен пакет от ЗНАНИЯ, ИДЕИ И СТРАТЕГИЧЕСКИ МАТЕРИАЛИ, които са ви необходими ако искате да си направите Растяща класна стая (вкусна био-градинка) на мястото, което имате - в двора на детската градина, училището, междублоковото пространство или... на балкона.
 • ще ви дадем ИНДИВИДУАЛНА КОНСУЛТАЦИЯ, съвет и полезни ресурси, ако вече имате конкретна идея за създаване на Растяща класна стая
 • ще ви запознаем с богатството на Растящата класна стая като ИНТЕГРАЛНА ОБРАЗОВАТЕЛНА ПРАКТИКА от ново поколение
 • ще откриете магията на ОТКРИВАТЕЛСКОТО УЧЕНЕ по време на занимание директно в Растящата класна стая
 • ще обменим ДОБРИ ПРАКТИКИ И СЕМЕНА ОТ МЕСТНИ И ИНТЕРЕСНИ ядивни растения и билки
 • ще изградим заедно истинска синергична ПЕРМАКУЛТУРНА ЛЕХИЧКА ОТ ТИПА "ПЧЕЛЕН РАЙ" и БИЛКОВА СПИРАЛА

 

ТЕМИТЕ:

 • Как всеки може да направи "Растяща класна стая" дори без външно финансиране - лесно, интересно и достъпно за всички.
 • Как да привлечем съмишленици и да организираме солидарна акция за създаване на вкусна био-градинкаРастяща класна стая?
 • Радостта от откривателското учене сред природата
 • Как да превърнем в "Растяща класна стая" всяко едно кътче с жива природа.
 • Учене вдъхновено от Природата - идеи и практики от реалния живот или как садейки домати и босилек, отглеждаме стратегически умения и позитивни качества за цял живот
 • 12 вдъхновяващи теми и 12 интегрални урока за децата сред Природата
 • Градинска работилница - истинска работа в градинката за създаване на Билкова спирала, за да видим, усетим и преживеем всичко, за което си говорим.

 

 

СЪБИТИЕТО ще проведем във формат "ВРЕМЕ ЗАЕДНО сред Природата" - което значи, че ще има интегрални занимания, които са полезни, интересни и пълноценни както за родители, педагози, студенти и НПО, така и за деца над 7 години. Заповядайте!

 

ДАТА: 20 март 2016 (неделя)

МЯСТО: София, 107 ОУ "Хан Крум", ул. ул. Димитър Димов №13

ВХОД: 25 лева за възрастен / 10 лева за дете (7-13 г.)

Ако ще дойдете с две или повече деца, пишете ни, има семеен пакет.

СОЛИДАРНО: Средствата от семинара ще бъдат използвани за създаване на зона за откривателско учене и работа в екип на терена на Растящата класна стая.

За учители и преподаватели - има възможност да получите официален документ за разход за обучението и Сертификат за участие.
 

РЕГИСТРАЦИЯ: моля попълнете формата за регистрация.

 

ЗА КОНТАКТ: zaedno.net@gmail.com

УЕБ: www.107.zaedno.net

ТЕЛЕФОН: 0896 860 640

FACEBOOK: https://web.facebook.com/events/888675771252072/

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА В РАСТЯЩАТА КЛАСНА СТАЯ може да намерите и във фейсбук групата - https://web.facebook.com/groups/107ou/

ПРАКТИЧНО И ПОЛЕЗНО: Всеки от участниците в работилницата ще получи материали за практична работа - схеми за разположение на растенията, за растенията приятели, както и полезна информация за всички необходими материали за изграждане на градинката и провеждане на занимания за деца базирано на принципите на откривателското учене.

 

E-БЮЛЕТИН за м. август 2014

Скъпи приятели и партньори,
Това е августовския брой на електронния БЮЛЕТИН на ВКУСНИТЕ ОБРАЗОВАТЕЛНИ БИО-ГРАДИНКИ - солидарна мрежа за учене чрез преживяване и устойчив начин на живот. Приятно четене!

Очакваме Вашите снимки и истории, предложения и коментари.

 
 
 
ЗА БЪЛГАРИЯ - добрите идеи заслужават подкрепа - сайт за солидарно набиране на средства за подкрепа на добри каузи - към него може да се обърнете ако планирате да създавате образователна био-градинка и се нуждаете от външна финансова подкрепа >>>
 

ВАШЕТО МНЕНИЕ Е ВАЖНО ЗА НАС

 

БЛАГОДАРИМ на екипите на седемте детски градини-партньори за усилията, всеотдайността, огромното количество доброволен труд, фантазия и любов, с които създадоха прекрасни вкусни образователни био-градинки в рамките на проект "Солидарна мрежа на вкусните био-градинки в България". Създавайки едни от първите пермакултурни детски био-градинки в България те са поеха отговорността да подкрепят, споделят и показват на своите колеги по региони новите градинки, новя подход и добрите практики, които разработиха.

 

СОЛИДАРНИЯТ ПОДХОД И РАДОСТТА ДА СПОДЕЛЯШ

 • Споделихме с вас материалите за работа с деца, които вложихме в интерактивното сандъче "Градинка в сандъче" >>>
 • Ако искате споделете вашите идеи за уроци, игри и занимания с децата във вкусната био-градинка, а ние ще ги популяризираме в на сайта gradinka.zaedno.net, защото когато споделяме своите успехи и радост, те се умножават и помагат да израстваме по-бързо, подкрепяйки се! Очакваме Вашите предложения за уроци на biogradinka@gmail.com
 • Срещаме се всички заедно на Фейсбук страницата на Вкусните образователни био-градинки

 

БИО-ДИНАМИЧНО ЗЕМЕДЕЛИЕ в помощ на вкусната био-градинка

 

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ... и в България вече има ФЕРМЕРСКИ ПАЗАРИ - Честито!!!

През 2011 година започнахме с малка група, с един съвсем малък проект за Солидарно земеделие и големи надежди... и работихме упорито и много сърцато. Само след няколко сезона, с цената на много доброволен труд, добра воля и усилия от всички страни, се появиха Хранкооп групи в големите градове, които постепенно се превърнаха в устойчиво движение за чиста храна. Щастливи сме да споделим, че днес, вече и в България имаме добрата практика на първите истински фермерски пазари, на които можем да се срещнем с хората, които отглеждат храната ни, да общуваме с тях и да създадем устойчиви и взаимно-обогатяващи отношения помежду си. Най-сърдечно БЛАГОДАРИМ на всички приятели, които повярваха в тази кауза и я направиха реалност.

 • София >>>     Пловдив >>>   Бургас - откриване на 3 август 2014 >>>

 

ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ...

 

ИНТЕРЕСНО:

 • Градското градинарство развива връзката ни с природата и другите >>>
 • Силата на общността: Как Куба преживя петролната криза >>>

 

ФОТО-ГАЛЕРИЯ:

 • Работилница ХОТЕЛ ЗА ПОЛЕЗНИ НАСЕКОМИ в Перма градина "Златарски", София, кв. Витоша >>>

 

ПОЛЕЗНИ ресурси:

 • CO2 калкулатор на български - дава възможност да пресметнете личния си въглероден отпечатък и да вземете мерки, за да го намалите и дори да го сведете до нула >>>

 • Наръчник на Бушкрафта - он-лайн определител на растенията в България >>>

 • Поуки от Природата за всички - он-лайн ресурси >>>

 

УРОЦИ ОТ ПРИРОДАТА ЗА ВСИЧКИ

 • Богата колекция с уроци и занимания създадени и споделени от нашите приятели от Агролинк на сайта - www.biogradinka.agrolink.org . С респект и БЛАГОДАРНОСТ за споделянето! Линк към уроците >>>
 


E-БЮЛЕТИН за м. юли 2014

Скъпи приятели и партньори,
Това е юлският брой на електронния БЮЛЕТИН на ВКУСНИТЕ ОБРАЗОВАТЕЛНИ БИО-ГРАДИНКИ -
солидарна мрежа за учене чрез преживяване и устойчив начин на живот.
Приятно четене!


СПОДЕЛЕНИ УРОЦИ И ИЗОБИЛИЕ ЗА ВСИЧКИ:

В този брой СПОДЕЛЯМЕ с вас, всички презентации и материали, които създадохме и ви представихме в рамките на обученията и срещите за изграждане на капацитета за създаване на вкусни образователни градинки из цяла България. Тези материали са изработени от екипът на Фондация "ЗАЕДНО - общуване за подкрепа и развитие" съвместно с Михаела Царчинска, пермакултурен дизайнер и развитие в контекста на проект "Солидарна мрежа на вкусните образователни био-градинки на България", които се реализира с финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария чрез Фонд за реформи, свързани с участието на гражданското общество”. в периода 1 август 2013 – 31 юли 2014. Споделяме с вас, тези материали под авторски лиценз Creative Commons - т.е. свободно споделяне на съдържанието с некомерсиална цел. Искрено се надяваме те да вдъхновят и подпомогнат вашите усилия за създаване на по-добри образователни възможности за децата на България.

 

ПРЕЗЕНТАЦИИ от тренинг семинарите в цяла България - сезон 2013-2014

 • Всичко за вкусната образователна био-градинка - в .PDF формат
 • 12-те основни стъпки за създаване на вкусна био-градинка - в .PDF формат
 • Пермакултурен дизайн - въведение, етики и принципи - в .PDF формат
 • Етики и принципи на Пермакултурата - в .PDF формат
 • Идеи и техники за изграждане на елементи на вкусна образователна градинка с естествени материали - в .PDF формат

   

    

   

 

ВАШЕТО МНЕНИЕ Е ВАЖНО ЗА НАС

 • Моля, споделете вашето мнение, идеи и предложения в АНКЕТАТА "Бъдеще във вкусните био-градинки"
  Екипът на Фондация ЗАЕДНО подготвя следващи програми и проекти за подкрепа и развитие на вкусните образователни градинки в България. Ще се радваме, ако споделите вашите идеи и насоки за бъдещето на вкусните био-градинки.

 

СОЛИДАРНАТА МРЕЖА НА ВКУСНИТЕ БИО-ГРАДИНКИ

 • Ако вече провеждате занимания с децата във Вашата уникална вкусна био-градинка, споделете вдъхновяващи идеи за уроци, игри и занимания, под формата на снимки, клипчета, текст, а ние ще ги популяризираме в следващите броеве на Бюлетина и ще ги качим на сайта gradinka.zaedno.net, защото когато споделяме своите успехи и радост, те се умножават и помагат да израстваме по-бързо, подкрепяйки се! Очакваме Вашите предложения за уроци на biogradinka@gmail.com
 • Може да ни намерите във Фейсбук страницата на Вкусните образователни био-градинки

 

ПОКАНА ЗА СЪБИТИЕ:

 • ЕuPC - Европейската пермакултурна конвергенция ще се проведе от 25 -29 юли в България, къмпинг Батак.
  Европейските срещи за пермакултура (ЕСП) се провеждаха досега в Западна Европа  и спечелиха доверието на много хора. Пермакултурата помогна на своите последователи да култивират природосъобразния начин на живот, за който са си мечтали. Балканите имат богата  естествена и социална история, които могат да бъдат запазени и обогатени чрез задълбочаване на познанията за пермакултура. Организирайки ЕСП 2014 в България организатолите целят активно участие на нашите приятели в региона, като предлагат платформа за общуване и пораждане на нови идеи и проекти за пермакултура.
 
БИО-ДИНАМИЧНО ЗЕМЕДЕЛИЕ в помощ на вкусната био-градинка
 
ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ нашите приятели от ПЕРМА ГРАДИНА "ЗЛАТАРСКИ", кв. Витоша, София:
 • Пилотен проект ще провери има ли градското земеделие почва и в София >>>
 • Фото-галерия от създаването на пермакултурната градина в кв. Витоша >>>

ПОЛЕЗНИ ресурси:

 • Статия: Градското градинарство развива връзката ни с природата и другите >>>
 • Гражданска позиция: Преосмислянето на образованието - неизбежно >>>
 • Книга: Полезни пермакултурни гилдии при дърветата - на английски език >>>


Pages

Subscribe to RSS - Вкусните био-градинки newsletter

                                                              

Site Map

Ресурси

 • Създаване на градинка
 • Отглеждане на реколта
 • Солидарна общност
 • Уроци и занимания
 • Пермакултура
Go to top