ДОБРИТЕ НОВИНИ... медиите за вкусните градинки

Да си отгледаш сам чушки и домати може и в детската градина

Източник: СЕГА

Биоградинки учат децата на отговорност, грижа и съвместна работа
Ванина Стоянова
снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ

От сръчните ръце на майките се родиха различни кулинарни шедьоври.

"Мамо, я ме снимай", вика Тони, поседнал на тревата в двора на детската градина. Зад него е в разгара си празникът "Плодородна вкуснотийка" на Обединено детско заведение №59 "Елхица" в столичния квартал "Младост 3". Каките и батковците от по-големите групи изнасят програма. Задачи има и за родителите - те трябва да направят фигури от плодове и зеленчуци. Особеното в случая е, че зарзаватът не идва от пазара, а е отгледан от малки, големи и още по-големи хлапета в двора на детската градина.

Есенният празник на плодородието се прави за втора година след включването на ОДЗ "Елхица" в проекта "Вкусните биоградинки - уроци от природата за всички". ОДЗ 59 "Елхица" е една от 10-те детски градини в София, които първи се включват в проекта на фондациите "Америка за България" и "Заедно". През март 2012 г. започва истинската реализация на проекта - с партньорите от фондациите се уточняват подробностите: къде да бъде биоградинката, как да се привлекат доброволци, как да се мотивират родителите да участват в приготвянето на разсада.

Мнозина се включват в първата солидарна акция по почистването и разкопаването на терена, където се полагат дървените сандъчета за зеленчуците.

Родителите ни помогнаха много - изчистиха коренищата, орязаха клоните на съседните дървета, които пречеха на слънчевата светлина, разказват педагозите. В проекта участват децата от по-големите групи, които заедно с родителите си подготвят разсада. Наред с 5- и 6-годишните в дейностите активно се включва и I специална група "Сладурани" за деца със специални образователни потребности.

Плей център ПРИЯТЕЛИ "Вкусните био-градинки на фондация "Заедно" се множат"

Неотдавна ви разказахме за проекта на фондация “Заедно” “Вкусната био-градинка“, в която ентусиастите от фондацията заедно с децата от една общинска детска градина изградиха малка зеленчукова био-градина и учиха уроци директно от Природата. С нескрита гордост тогава споделихме, че макар и доста различна, идеята им е била донякъде вдъхновена от нашия проект “ЕкоЦентър Приятели”, което, разбира се, много ни радва (“Заедно” се включиха като доброволци и в нашия проект, за което благодарим!)

Subscribe to RSS - ДОБРИТЕ НОВИНИ... медиите за вкусните градинки

Контакти

Ако ви харесва идеята. Ако и вие искате да направите вкусна био-градинка и във вашата детска градина, училище или квартал... Ако искате да се включите в СОЛИДАРНА АКЦИЯ за изработване на градинката. Ако желаете да споделите ресурси, опит, знание в тази област, пишете ни, и ние ще се свържем: [email protected]

Go to top