Създайте вкусна био-градинка с 12-те стъпки

Всеки един от нас, и на всяко едно място, може да направи вкусна образователна био-градинка. Всяка една градинка е уникална и това е най-хубавата част от този процес. Вкусните био-градинки, направени за децата на България, се различават по своята форма, по растенията, растящи в тях, по ръчно направените оградки, табелки и интерактивни елементи. Всяка вкусна био-градинка, направена с любов и радост от родители, деца, учители и доброволци, е различна, уникална и любима на своята общност.

И не е важно, дали Вашата вкусна био-градина ще расте на терасата, в двора на детската градина или училището, или пък ще бъде засадена в междублоковото пространство или в парка - близо до реката. Важно е, да ги има тези градинки, да ги посадим и заедно с децата си да отгледаме в тях най-ценното нещо - едно позитивно, градивно и грижовно отношение към Природата, към живота, към храната ни.

В различни моменти, всеки един от нас ще направи своята градинка, на мястото, на което чувства, че тя трябва да бъде, и най-вече  - на място, което лесно и редовно, ще може да посещава заедно с децата.

За да бъдем сигурни, че ще отгледаме не само здрави и органично чисти растения, но и позитивно и жизнерадостно отношение на грижа и обич към Природата, ние формулирахме 12 основни стъпки (действия + отношение), които е ВАЖНО да спазваме, когато създаваме своята уникална вкусна образователна био-градинка.

В 12-те стъпки са вложени най-ценните принципи и техники за устойчив начин на живот, грижа за Природата и хората. Те съдържат есенцията, която извадихме от посланията на Пермакултурата и Био-динамичното земеделие. Когато се запознаете с тяхната идея и започнете да ги прилагате, ще усетите, колко много време, енергия и усилия ви спестяват при работа в градинката. И също така - ще усетите невероятното удоволствие и удовлетворение, от това да отгледаш изобилна реколта, като в същото време се грижиш за Природата, за децата и за всички наоколо.

Дори да имате вече вкусна градинка, вие лесно можете да я адапитрате, като прилагате в движение и 12-те стъпки.

Тръгнете по Пътя на 12-те стъпки на "вкусната био-градинка" и се наслаждавайте на богата органично чиста реколта и нови хоризонти.

За въпроси, идеи и уточнения относно как да приложите 12-те стъпки, пишете ни от ТУК >>> насреща сме и ще се радваме да съдействаме.

 

ПОВДИГНАТА ЛЕХА наричаме място за отглеждане на растителност, което сме създали чрез натрупването на различни пластове картон, стари дървени греди, дървени клонки, слама, шума, тор, дървесна пепел от огъня, прясно окосена трева, органични отпадъци (примерно от кухнята или хартиени), био-хумус, компост и други налични органични материали, които натрупваме в определена последователност и пропорция.

Повдигнатата леха създава почвена среда за растенията без да се налага разкопаване на оригиналното почвено покритие. Тя едновременно запазва свойствата и качествата на почвата и в същото време, създава качествена и нова почвена покривка, която с помощта на водата се инфилтрира и в слоя под нея в течение на времето.

Повдигнатата леха може да бъде в различна форма вдъхновена от природата – кръг, амеба, спирала, мандала и т.н. в зависимост от особеностите на терена, научете повече от тук >>>

Лесна техника как да си направите ПОВДИГНАТА пермакултурна леха >>>

 

Компостерът е бърз и лесен начин да превърнете органичните отпадъци във висококачествен и екологично чист хумус за вашата вкусна градика. Направете си компостер и го използвайте, за да оползотворите биоразградимите отпадъци и да ги превърнете в био-хумус или както го наричат в био-земеделието: "черното злато на градинката".

Компостерът може да се направи от стари палети, мрежа и дървени летви.

Важно е да има достатъчно място между летвите, за да влиза кислород, който е необходим за процесът на компостиране.

Важно е да предвидите една мобилна стена на компостера, която има възможност лесно да се отваря или повдига, за да ви бъде лесно да изнесете готовия хумус от компостера.

Научете повече за компостерите и компостирането от тук >>>

Образователни табелки за компостирането, можете да изтеглите от тук >>>

Указателни табелки за компостера, можете да изтеглите от тук >>>

Мулчирането, т.е. покриването на площта между растенията, поддържа почвата влажна и рохкава, предпазва я от силни температурни колебания, възпрепятства израстването на плевели и постоянно осигурява хумус, доколкото се използват органични материали. Най-добре е мулчът да се разхвърля едва в късна пролет, когато почвата вече се е затоплила добре, а опасността от охлюви е поотминала. За мулчиране е подходящо всичко, което се разлага, без да гние и не представлява интерес за причинителите на болести; например окосена трева (да се нанася съвсем тънък слой), листа, слама, а през есента – опадалите листа. Научете повече >>>

 

 

В хилядите години на човешката цивилизация, хората не са използвали химически вещества, за да имат богата и здравословна реколта. Те са познавали силата и мъдростта на растенията и тяхната невероятна способност ВЗАИМНО ДА СИ ПОМАГАТ И ДА СЕ ПОДКРЕПЯТ. В днешни времена, тази мъдрост на народите се нарича с научния термин “алелопатия” - наука за взаимодействето между растенията.

Днес, ние използваме схемата на АЛЕЛОПАТИЯТА и засаждаме растенията по схемата за правилно комбиниране на  растения, които обогатяват почвата, взаимно си помагат и създават устойчива и здравословна среда за развитие. Това ни помага да имаме здрава, богата, цветна, благоухайна и екологично чиста градинка.

Научете повече >>>

 

 

 

Събирайте, засаждайте, култивирайте и съхранявайте семена и корени на местните растителни видове и уникални за вашия регион сортове. Семената на уникалните ни местни българкски сортове е едно от най-големите богатства, които все още имаме и трябва да предадем на децата си.

Ако живеете в големия град, използвайте някой слънчев уикенд, и си направете експедиция до някое близко село. Дори да нямате познати там, разходете се по улиците, разгледайте как местните хора са култивирали земята. Запознайте се с местните хора, нека те да ви разкажат за своя живот, за начинът, по който отглеждат храната си.

Помолете ги да споделят с вас семена или корени от местни сортове растения. Благодарете от сърце за това безценно съкровище.

 

 

Ако искате да имате вкусна БИО-градинка, ще трябва да си наложите ПЪЛНА ЗАБРАНА за използване на химически веществу върху почвата и върху растенията !

Има много природни начини, които можем да приложим, за да тонизираме и предпазим растенията от вредители, като например “копривен разтвор”

ПОМНЕТЕ, че всеки един химикал, който внесете в почвата, ще отиде в храната, а от там ще навреди на здравето на хората.

 

 

Водата е един от най-скъпоценните ресурси на планетата ни - тя е източник на живот и енергия. Способността да задържаме и използваме ефективно водата е много ценно качество. Вие знаете, че вашата вкусна био-градинка има нужда от доста вода. В същото време, много често в града ние нямаме достъп до естествен воден източник, а питейната вода, която ползваме струва пари, тя е хлорирана и ледено студена тече от крана.

Много важно е да си изобретите умна и лесна система за събиране на дъждовна вода. Най-лесно е да подложите стар варел под водосточната тръба – така само от един лек дъжд ще събирате достатъчно вода за поливане на градинката за седмица напред.

ВАЖНО е варелът да бъде с обезопасен капак, за да не може в него да падне някое любопитно дете.

Спазвайте всички изисквания на общината и учебното заведение. Непременно съхранявайте всички документи, свързани с изграждането на напоителната система.

„Ще се изнанадате, когато откриете, как вашето отношение към дъжда се променя – когато имате вкусна био-градинка, вие няма да тъгувате, че времето е дъждовно, а ще се радвате, че Природата полива градинката и на другата сутрин растенията там ще ви посрещнат свежи и бодри.“ Научете повече >>>

Направете достатъчно широки пътечки с ширина от поне 1 метър, за да могат спокойно да се разминават децата и възрастните, които работя в градинката. Нека повдигнатите лехи да бъдат не по-широки от 1 метър, за да може всяко дете да ги достигне.

ВАЖНО е елементите на лехите, оградките, табелките, конструкциите за пълзящите растения, зелените тунелчта и украсата да бъдат стабилно закрепени за земята.

ВАЖНО е да отстраним всички остри и стърчащи предмети, в които някой може да се спъне или нарани.

Хубаво е да осигурим достъпност за децата със СОП и техните родители

 

ЗЕЛЕНАТА КЛАСНА СТАЯ е интерактивна зона в непосрествена близост или вътре във вкусната био-градинка, която съдържа интерактивни и сензитивни елементи и инсталации за учене чрез преживяване и развитие на сетивата.

Зелената класна стая е място за сядане, рисуване, разглеждане на помощни материали или растения, дискусия и спокойно наблюдение на живота в градинката.

Можете да създадете вашата "зелена класна стая" като подредите в гръг няколко дървени пънчета и дънер за маса, можете да инсталирате стара черна дъска за писане и рисуване с тебешири наблизо, за да може малките изследователи да визуализират своите идеи и открития в градинката.

Сензитивните елементи в градинката можете да направите като използвате различни настилки за пътечките (камък, дърво, пясък, чакъл), обособите различни зони за стимулиране на основните сетива (допир, мирис, вкус, обем, цвят, форма, тежест, топлина, светлина, оцветяване, размер и др.), създадете зони за учене чрез експериментиране, зелени тунели, къщички, които можем да използвате за провеждане на различни уроци – биология, музика, изкуство, жизическа култура, култура и традиция, здравословен начин на живот.

Привличането на доброволци и спонсори от местната общност и създаването на солидарна общност от родители, приятели и съмишленици, в която всеки допринася с нещо за градинката, и всички са поканени на Празниците на градинки, когато заедно празнуват успехите и получават най-сърдечни благодарности и удовлетворение за стореното.

 

Създавайте си Празнични моменти и за децата и за родителите, разучавайте местните традиции и обреди свързани със земята и плодородието - пейте, танцувайте, играйте и се забавлявайте задено. Нека децата да изучават традиционни народни песни, танци, басни, традиции, обичай и обреди свързани с плодородието, запазени от по-старите поколения и да ги споделят с възрастните по време на Празници на вкусната био-градинка с цялата общност.

Благовец - празник на първата семчица

Еньовден - празник на билките, здравето и лятото

Празник на реколтата - за да споделите вкусната реколта с всички, които са помагали през сезона.

ТОВА Е НАЙ-ВАЖНАТА стъпка във вашата вкусна био-градинка.

ДЕЦАТА УЧАСТВАТ пълноценно във всеки един етап на създаване и отглеждане на градинката.

Включете децата още при планиране и мечта за градинката и работете заедно с тях, като един силен, творчески екип и те ще получат най-ценните уроци от Природата.

Децата трябва да участват във  всичко - планиране, изграждане, посаждане, поливане, грижа за растенията, експерименти, наблюдение, изследване, събиране на реколтата,
споделяне на радостта от постигнатата вкусна био-реколта и разбира се... те трябва да бъдат ваши домакини по време на ПРАЗНИЦИТЕ, защото кой, ако не децата, имат силата да усмихнат сърцата на възрастните.


Пермакултурата ни помага да намираме лесни и ефективни решения, да живеем в хармония със себе си и околните и най-ценното - тя ни учи как да работим заедно с Природата, а не срещу нея.

Пермакултурата е научна система, която съчетава най-новите постижения на съвременните технологии с мъдростта на древните култури. Тя насочва вниманието ни към намиране на лесни и ефективни РЕШЕНИЯ, чрез използване на местни, възобновими и достъпни ресурси.

Пермакултурният дизайн се прилага за бързо възстановяване, оцеляване и ре-култивиране на места, увредени от природни бедствия и необмислена човешка намеса...

Пермакултурните системи могат да бъдат развити в различни мащаби – от ферми до апартаменти, от селища до цели квартали и градове, като може да бъде забелязана и в дворовете на училищата или зелените площи около блоковете. Научете повече >>>

Пермакултурният дизайн ни учи как:

    * да създадем и да заживеем в чисти, хармонични и красиви населени места - градове, села и природни местностни;
    * да отглеждаме и ядем органично чиста и пълноценна храна
    * да развиваме личните си таланти и позитивни качества;
    * да работим с радост и вдъхновение в среда на висока култура и изобилие от ценности.

При работа в градинката – действаме в синхрон с естествения ритъм на Природата и растенията, като използваме насоките на Лунния календар на Мария Тун, за да изберем най-подходящите моменти за садене, поливане и намеса в градинката. Научете повече >>>

Контакти

Ако ви харесва идеята. Ако и вие искате да направите вкусна био-градинка и във вашата детска градина, училище или квартал... Ако искате да се включите в СОЛИДАРНА АКЦИЯ за изработване на градинката. Ако желаете да споделите ресурси, опит, знание в тази област, пишете ни, и ние ще се свържем: [email protected]

Go to top