Как да направим повдигната пермакултурна леха?

ПОВДИГНАТА ЛЕХА наричаме място за отглеждане на растителност, което сме създали чрез натрупването на различни пластове картон, стари дървени греди, дървени клонки, слама, шума, тор, дървесна пепел от огъня, прясно окосена трева, органични отпадъци (примерно от кухнята или хартиени), био-хумус, компост и други налични органични материали, които натрупваме в определена последователност и пропорция.

Повдигнатата леха създава почвена среда за растенията без да се налага разкопаване на оригиналното почвено покритие. Тя едновременно запазва свойствата и качествата на почвата и в същото време, създава качествена и нова почвена покривка, която с помощта на водата се инфилтрира и в слоя под нея в течение на времето.

Повдигнатата леха може да бъде в различна форма вдъхновена от природата – кръг, амеба, спирала, мандала и т.н. в зависимост от особеностите на терена.


 

ТЕХНОЛОГИЯ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ПЛАСТОВЕТЕ НА ПОВДИГНАТА ЛЕХА

Повдигнатата леха се създава с последователно натрупване на няколко пласта различни органични материали като баница или лазаня.

Стъпка 1: Очертават се границите и формата на лехата – може да го направите примерно с колчета и въженца или с камъчета.

Стъпка 2: Застила се областта на новата леха с картон (по-големи парчета кашон и хартия, може и старо одеяло, зебло или черга). Целта на този пласт е да не позволи на плевелите да проникнат в лехата.

Стъпка 3: Изгражда се бордюр на лехата, само ако се прецени, че има нужда от такъв, който да я отдели от пътечките. Той може да бъде с различна височина, като може да се изгради от най-разнообразни налични материали, примерно - камък, стари керемиди, тухли, дървени талпи или трупи, бутилки, буркани, пълен с пясък чувал от зебло и т.н. или вътре в бидони, казани, бурета, каци, палети и т.н. Непросредствено до бордюра от вътрешната страна също може да се постави вертикален слой хартия или картон, за да задържа влагата и почвата в лехата.

          ЗАБЕЛЕЖКА: ако теренът има наклон, бордюрът се изгражда с по-висока и по-ниска стена, за да се нивелира наклона и да се задържа влагата и почвата вътре. Бордюрът на повдигнатата леха е добре да бъде около 15-20 см, ако ще се работи с деца на възраст 3-7 години.

 


Стъпка 4: Натрупват се пластове от различни елементи, които можете да намерите в на място, като най-отдолу се поставя картон и върху него дървения материал (старите греди, клонки, които ще позволяват на въздуха да циркулира най-отдолу и същевременно ще задържат влага). После започвате да редувате сухи матриали с по-влажни (примерно слама с прясно окосена трева, после пак слама или шума и тор и т.н.), като най-отгоре оставяте слой почва смесен с био-хумус или компост, в който ще засадите ядливата си растителност, която ще мулчирате със слама (на разстояние от няколко сантиметра от всеки разсад, за да не го задушите). С времето на растежа и климатичните особености (примерно летните жеги) може да поставите по-дебел слой мулч (сламен слой) и да го приближите до стеблото на растението.

Ето и един друг примерен вариант за напластяване на повдигната леха:

ВАЖНО:

Не заменяйте сламата със сено, защото второто може да внесе плевели в новата леха. Ако не разполагате със слама в района, може да потърсите тръстика или папур, която да свърши същата работа като се начупи на по-малки парчета или се наситни в машина за надробяване на клони.

Мулчирането е от първостепенно значение за вашата нова леха, защото това гарантира и нейното поддържане с времето без да се налага да слагате почти нищо друго, освен да добавяте още малко компост за обогатяването на почвата й.

Много е хубаво да заложите в лехата и пластове от окосена коприва или черен оман, оборски или птичи тор за по-добра минерализация на почвата.

Какви точно пластове ще се заложат в лехата, зависи напълно от това какво е налично на самато място и в близък радиус около него. Пропорцията на органичните материали е добре да бъде в интерес на сухата материя, която поливате при самото й поставяне в лехата, за да активирате процеса на разграждане. Тоест, както се спомена вече, когато редуваме суха и влажна материя като баница или лазаня, слоят суха трябва да се предвиди, че ще бъде по-голям. Той сляга с времето, имайте и това предвид, когато създавате първата си леха!

Избягвайте да слагате борови иглички, кора или мулч от иглолистни дървета, защото те вкисляват почвата, зеленчуците и плодовете не могат да виреят в такава.

Ако се разходите до някоя местна ферма, за да си вземете конска или оборска тор, то ще е прекрасно, ако заедно с количеството тор успеете да си пренесете и торни червеи – те ще бъдат вашите най-добри приятели – неуморни работници в лехата.

 

Полезни статии за повдигнатите лехи:

Повдигнати лехи от Земя Назаем >>>
Ползвата от повдигнати лехи >>>
Повдигнати лехи >>>

Как да си направим повдигната леха-КЛЮЧАЛКА >>>

***

Иформация за изграждане на Билковата спирала и засаждането на билки в нея,

може да намерите на сайта на демонстрационния център "Пермашип"

****

Сърдечно БЛАГОДАРИМ на нашите приятели от ДивРожков за споделеното знание и материал за билковата спирала

Контакти

Ако ви харесва идеята. Ако и вие искате да направите вкусна био-градинка и във вашата детска градина, училище или квартал... Ако искате да се включите в СОЛИДАРНА АКЦИЯ за изработване на градинката. Ако желаете да споделите ресурси, опит, знание в тази област, пишете ни, и ние ще се свържем: [email protected]

Go to top