Биодинамичен Лунен календар на Мария Тун

Биодинамичното земеделие е метод за отглеждане на органично чисти растения на „жива земя”, която им подсигурява балансирано хранене, устойчивост към всякакви неблагоприятни условия без използване на минерални торове и в същото време, то е и житейска философия и начин на живот и отношение към природата и живота в неговата цялост. Негов "баща" е известният учен и философ Рудоф Щайнер.

Основен подход в био-динамичното земеделие е съобразяването с естествения Ритъм на природата и нейните закономерности:

Лунен календар и умението да правим нещата в "точното време":

Лунният календар е основен инструмент на биодинамичното земеделия, който ни помага да се съобразим и синхронизираме нашите действия в градинката, с мъдростта на природата и влиянието на космическите тела. 

Разпределението на дейностите в градината зависи, от движението на Луната през съзвездията, така и от нейното нейното разположение спрямо Земята.

 • Основните дейности в градината при низходяща луна са: садене на готови растения, торене, поливане и резитба
 • Основните дейности в градината при възходяща луна са: прибиране на реколтата, вземане резници за калеми и вкореняваме, косене и ашладисваме.

Интересно и полезно е да се знае, че когато Луната преминава през:

 • топлинните съзвездия (Овен, Лъв и Стрелец) те оказват положително влияние на плодните и зърнени растения. Когато Луната преминава през някое от тях, това е подходящо време за засаждане, окопаване, поливане, торене и прибиране на реколтата от тези растение.
 • земните съзвездия /Дева, Телец и Козирог/ те помагат  при развитието на  плодните растения по същия начин когато Луната е пред тях.
 • водните съзвездия / Рак, Риби и Скорпион/ те активно подпомагат качеството на листата на растенията, които ползваме за храна
 • светлинните съзвездия /Везни, Водолей и Близнаци/ помагат с импулсите си за развитието на цветните растения

В България използваме Лунния календар на Мария Тун, който се издава в Германия под името "Посевни дни", вече повече от 50 години.

С благодарност към всички, които допринасят да имаме в лесен и достъпен вид "Лунния календар на Мария Тун" и на български език.

Засаждане на плодни дръвчета според био-динамичното земеделие.

Био-динамичен Лунен календар за 2015 г.

Биодинамична характеристика за м. май 2015 година.

Месец май е много важен за земеделската година с надежда за добър старт и с очакване на първата реколта от ранни плодове и зеленчуци.

Био-динамичен Лунен календар за 2014 г.

Биодинамична характеристика на месец октомври 2014 година

Най- важният сезон  за земеделците – есента - и най- важният месец, през който приключваме една земеделска година. Сега анализираме резултатите и правим цялостен план за следващата година.
Слънцето, Луната, планетите и съзвездията благоприятстват нашата дейност и ни дамат възможност навреме и качествено да работим в градината. Дните на Възходяща Луна до 13 и от 28 до 30 октомври са най-благоприятни за прибиране на плодната реколта, която да съхраним за зимата или да преработим. Използваме топлинни и светлинни импулси в дните "плод " и "цвят". Можем да ползваме и дните "плод" при Низходяща Луна от 13ч на 18.10 до 8 ч. на 20.10, но нека тези дни да ни бъдат резервни. Всичко събрано през този период ще съхрани качествата си през зимата и ако преработваме.
Какво ни обещават планетите? В началото на месеца се очаква приятно, почти топло за сезона време. След 5.10 влагата ще е по-голяма, а температурата и вятъра много променливи. От 12 до 14 също се очаква много приятни есенни дни. Периода от 22-27.10 ще е свеж, но доста влажен, а след 28.10 ще имаме много приятна за сезона температура, може би за това ще 9 допринесат Юпитер от Лъв и Марс от Стрелец, който в края на месеца действат от тези съзвездия. Важно е след прибиране на реколтата освободените площи да подхраним с компост, а при наличие на препарат 500 да напръскаме с него и да засеем със смески за зелено торене. Използваме ечемик и ръж, смесени с бобови за богата листна маса и възможност за подтискане на плевелите. Отново напомням да не се оре и копае, а лехите само да се разрохват с мотичка или с плоскореза на Фокин. На по-големи площи да се използва брана за каналчетата в който пропадат и се скреват засятите семена. При по-сбити глинести почви да се предпочита ръж за разрохкване и омекотяване. От едно семенце ръж израстват от 5 до 8 братя, а общата държина на корените е няколко стотин метра. Пролет окосяваме, раздробяваме и след 3-4 дни когато зелената маса започне да съхне заравяме, но не дълбоко. След 2-3 седмици можем да садим успешно всякакви култури. Част от зелената маса задължително използваме за компост. Така не само давамеу органична материя за преработка на почвените организми, но и вкарваме в почвата лесно усвоим за растенията азот.
Добре е през този месец да подготвим дупките за овошките, които ще садим на пролет и каналите за нови лози. Нашата биодинамична технология показва най-добри резултати, когато те остават отворени през зимата, а самото засаждане извършваме рано през пролетта.
Достатъчно са и дните за работа с компостната купчина. Готовият използваме през периода на Низходяща Луна с най-добри дни на 14 и 24 октомври. За работа с новата купчина имаме много добри дни - 3, 4, 5, 6, 11, 12, 13, 24, 25, 30 и 31 октомври.
През месеца очакваме частично Слънчево затъмнение на 23.10 с максимум в 24,45 ч., но за нас няма да е добре видимо. Ще можем да наблюдаваме пълно Лунно затъмнение на 8.10 с максимум в 13,55ч.
Неблагоприятни дни за месеца са 06-ти - целия ден и 20-ти след 8 часа - почиваме и планираме бъдещите дейности.
Добри резултати на всички!
 

 

 

 

 

Биодинамична характеристика на месец Септември 2014г.

Есента дойде! Ще дойде и зимата. Месец Септември ни дава възможност да приберем плодната реколта и да направим една добра подготовка на преработени продукти за зимата. Пълния период на Входяща Луна от 04-ти до 16-ти е достатъчен сливи, смокини, ябълки и круши. Точното време е топлинно и светлинно съзвездие – дни плод и цвят. Двата топлинни тритона на трети и четиринадесети увеличават тази възможност, непременно да ги ползваме. Време е и за лютеницата, въпреки че в много райони доматите пострадаха от киселинен дъжд и много от добрите стопани засяха нова реколта, която сега ще даде плод. Периода на низходяща луна ни дава възможност да насадим късни  есенни култури, да подготвим лехи за следващата година и даприбираме готовите кореноплодни. Достатъчни са и дни за работа с компоста – цели дванадесет. Като вече имаме дни и за началото на есенното торене. На седемнадесети за цветните лехи, на двадесет и втори за плодните лехи, лози и овощни дървета и на двадесет и седми за кореноплодните. Използваме готовия компост от първата купчина и ще продължим през Октомври. В дните плод и цвят можем да започнем подготовка на новите дупки за овощни дървета и лози. Използваме и двата периода на луната. Стартира периода за подхранване на пчелите. Помнете правилата за отваряне на кошерите – само дните плод, цвят и корен. Никога във водни знаци и дните от календара отбелязани с пунктирани линии. Засяване на житните зимни култури е препоръчително да се извърши в дни, плод на възходяща луна. Напълно е подходящо и на 14-ти Септември от 09ч. до 14ч. Плодният тритон активира в тези часове, плоден импулс. Неподходящи заработа в градината и на пчелите през месеца са: 1-ви, 7-ми след 18ч. 8-ми, до 18ч., 11-ти до 13ч. и 25-ти след 15ч. Динамични и много активни са и планетите през Септември, което не ни дава възможност за точни предсказания.Това, което очакваме е повече влага и хлад след преместване на слънцето в студената Дева на 16-ти, а там ще е целия месец и „Меркурий“. Марс, Юпитер и Уран са ни надеждите за влага от Скорпион, Рак и Риби. Това, което е сигурно ще имаме важна и то много важна работа през Септември. Успех.

Биодинамична характеристика на м. август 2014 година

Независимо от това, че месецът започва с един светлинен тригон и земните импулси от Девата са изместени след 12часа от светлинните, това не е пълна гаранция, че август ще бъде "по-нормален" от юли.

Трите водни тритона на 8, 9 и 25 могат отново да ни изненадат с ненормални валежи, още повече за това ще помагат Юпитер, Уран от Рак до Риби.

Пълният период на Възходяща Луна от 8-ми до 20-ти и с помощта на верните на светлината Сатурн и Нептун от Везни и Водолей ни дава възможност успешно и качествено да приберем плодната реколта и да извършим своевременно преработка. Август е месеца с най-малко неблагоприятни дни, които можем да използваме за други дейности или почивка: от 12ч. на 1 до 13ч. на 3 август Лунен възел и от 8ч. на 10-ти до 10ч. на 11 август - Луната е в Перигей.

Достатъчни са дните за работа с компоста - активно подготвяме новата купчина, която ще ни е нужна за пролетта на 2015 год. При нужда имаме и 3 дни за използване на готовия ни компост – 4, 21 и 31 август.

Дните на Низходящата Луна, които са разкъсани /1-7 и 20-31/ освен за прибиране на кореноплодни, използваме и за вкореняване на резници от цветя и храсти. Резниците отрязваме по време на Възходяща Луна и се съхраняват в точния ден за вкореняване според импулсите. Трите съвпадения, които са ни нужни за присаждане на спяща пъпка ги имаме в този месец и трябва да ги използваме успешно: близко Пълнолуние, Възходяща Луна и Топлинно Съзвездие-Овен. Работиме чисто и бързо - сутрин или вечер и очакваме добри резултати. При засушаване предварително поливаме подложката. Точното време е от 18ч. на 15 август до 13ч. на 17-ти.

За късната паша на пчелите, както споменахме засяваме цветни растения на освободените лехи. Отново напомням, че периода на водните съзвездия Рак, Риби и Скорпион са неблагоприятни за отваряне на кошера и работа с пчелите.

Биодинамиците да имат готовност за приготвяне на биодинамичния компостен препарат - цвят от лайка в кора от лиственица. Времето е малко, но направената предваретилно чаша от кората и набрания цвят ни гарантират успех. Пълним и заравяме в градината от 4 до 8 ч. на 19 август. През новия месец пожелавам успех на всички колеги!
 

 

 

 

Биодинамична характеристика за м. май - 2014 г.

Много важен месец за земеделието и  като начало на активна дейност във фермите и като период на първата реколта за годинаята от плодове и зеленчуци. Независимо, че Слънцето е в Овен до 14 май, едва от 5 май ще започне леко затопляне на Земята. Ще има много резки промени на температурата, тъжни и сиви дни, водещи до депресия. Причини за това са  позицийте на планетите, активността на Марс от дългия му престои в студената Дева и Уран в Риби. Около 7 май очаква ни захлаждане и бури.

Основните катаклизми са причигени най- много от феномена "Рижа Луна", който тази година започва от 29 април до 28 май. През този период властват тримата ледени светии - св. Мамерт, св. Панкрас, и св. Сервес. Най-критичният период ще е от 10 до 13 май, след което се очаква истинско майско време и отново промени в самия край на месеца.

За сейтбата на различни култури и работа с тях има достатъчно благоприятни дни. Имате ли възможност за избор винаги  работете в дни с три звезди. За цветни растения - дните на Близнаци - 3, 4, 5, и 30 след обяд и на Везни - на 14 май. За листни растения - дните на Скорпион 15 и 16, на Риби - 23, 24 май. За плодни растения - дните на Лъв - 7, 8, 9. За кореноплодните - дните на Козирог - 19, 20 май. Останалите дни също могат да се ползват, макар и с не максимален ефект. Избягвайте неблагоприятните дни, които през май са малко - 8 май и късния следобед на 25 май.

Доастатъчни са и дните за работа с компостната купчина и най - важно имаме достатъчно дни за пролетно подхранване на растенията. Готовият компост използваме на различни лехи според импулсите:  на 4 май за цветни растения, на 9 за плодните, на 14 - за кореноплодните и на 31 до обяд пак за кореноплодните, а след обяд за цветни растения. Нужно е до края на май да се прпиключи с компостната купчина за да може есента до основното подхранване да имаме качествен компост. През юни започваме новата купчина за пролет 2015 г.

За гарантиране на успех през тозе динамичен и пълен с изненади месец трабва да отговорим с точност и динамичност на нашата дейност.
Много важно е за пчеларите точното време за изпепеляване на акара Вароа и ръсене на пепелта в кошерите. Една солничка с диаметър 4 см и височина 6 см пълна с протрита и суха пепел от дърва и изгорели акари / една чаена лъжичка/ са достатъчни за 25 пчелни семейства. Точното време е от 19 ч. на 27 май до 15 ч. на 30 май.
Пожелавам успех на всички трудолюбиви стопани!

Димитър Стоянов, Био-динамична ферма "Къщата с Бамбука"
 

 

Subscribe to RSS - Биодинамичен Лунен календар на Мария Тун

                                                              

Site Map

Ресурси

 • Създаване на градинка
 • Отглеждане на реколта
 • Солидарна общност
 • Уроци и занимания
 • Пермакултура
Go to top