Био-динамичен Лунен календар за 2015 г.

Биодинамична характеристика за м. май 2015 година.

Месец май е много важен за земеделската година с надежда за добър старт и с очакване на първата реколта от ранни плодове и зеленчуци.

Независимо, че Слънцето е в Овен до 14 май затоплянето на земята очакваме едва от 6 май поради голямата динамика на планетите и слабото топлинно въздействие на Стрелец от далечния Плутон. Ще има много и то резки промени, както беше през април около 18. Особено рискови са дните на ледените светии в периода на Рижата Луна - св.св; Памерт, Панкрас и Сервест – 11, 12, 13 май - особено в районите с по-голяма надморска височина.

Месецът е отличителен с точното време за изваждане от Земята и използване на биодинамичните компостни препарати 06;05; от 0 до 13 часа и изпепеляване на колорадския бръмбар и пчелния акар на 18.05 от 1 часа до 15 часа на 20.05 – пепелта използваме по познатите технологии - подробно описани в края на новите /посевни дни/.

Достатъчно добри дни за засаждане на различни култури има в началото и в края на месеца в периодито на Низходяща Луна 1-7 и 20-31 май. За цветни растения дните на Везни и Близнаци. За листни зеленчуци дните на Скорпион и Рак. За плодни растения -дните на Лъв и Стрелец. За кореноплодни - дните на Дева. Има ли възможност препоръчително е при засаждането да се използват часовете на среща между съответните знаци и съзвездия. Тези периоди са показани с малки букви и съответните цветове в месечните бланки за дните цвят със синьо, лист със зелено, плод с червено и корен с кафяво. Останалите дни по време на Възходящата Луна използваме за работа в лехите с готови насаждения и прибиране на готовата реколта. Избягвайте неблагоприятните дни, отбелязани с прекъснати линии в календара.

Месец Май е благоприятен с достатъчното дни за работа с компостната купчина. Ще имаме и първите откоси от зелена маса така ще можем до 31 да приключим купчината, която ще е готова за есента. През юни започваме новата купчина за пролетта на 2016 год.

Сега е време да извършим 2/3 от подхранването на почвата с готовия компост, особено в активните зони, за което имаме достатъчно хубави дни – 4,.21,.26, 31 май. В края на месеца очакваме и първите плодни реколти от ягоди и череши.

До Петдесетница трябва да заровим в земята слънчевия препарат от кварцово брашно в кравешки рог - препарат 501.

При неуспех при присаждането на калем през април, точното време този месец е 8 и 9 май.

Каква динамика!!! Успех, колеги!!!

Биодинамична характеристика на  м. Март 2015 г.
Най-важният месец за успешен старт на цялата земеделска гонина. Имаме важни, неотложни задачи и подреждане на  работата за цялата пролет. Смятам ,че предварителната подготовка, която сме направили през есено- зимния период ще ни помогне да се справим успешно. Нужно е обаче да следим внимателно календара, за да можем да използваме всеки благоприятен ден и час защото подреждането на планетите и тяхната динамика ни предвещават много катаклизми с резки промени и неблагоприятни дни.
Много от планетите през целия месец ще бъдат със силен воден импулс плюс четирите водни тригона: 3, 4, 10 и 25 март. Малко светлина от Меркурий и Нептун и малко топлина от Плутон и Венера, но вероятно само в края на месеца заедно с топлинен тригон на 30 март. В общи линии и вероятност от 2 до 8 очакваме силен вятър с бързи промени и тенденция за буря. До 15 малко затопляне, но с бързи и резки промени, неспокойно с кратки бурни дни, с дэжд и сняг в планинските райони. Около 15 март възможност за слаба гръмотевична буря. Периода 18-26 с най-неспокойни и променливи дни, с бурни ветрове, свързани с най- големият морски прилив от 100 години до сега на 21 март. На края очакваме вече хубави пролетни дни. И още един феномен- пълно слънчево затъмнение 20 март -11,47 ч. От нашия район ще се наблюдава частично.
Понеже споменахме за важни задачи нека ги изброя по- подробно:
- Ранна пролетна резитба на дърветата и лозите, задължително при Низходяща луна в дни „плод“ и „цвят“. Много колеги се оплакват,че не им стигат само тези дни. Вероятно причината е не направената лятна резитба, която би намалила сегашната работа поне с 40%. Ако сега трудно режем лакомци без плодни пъпки по 1м. И дебели като палеца подсказва, че в края на лятото не сме премахнали този лакомец когато е бил 5-6 см. Рязането ще ни спести голяма част от необходимия разтвор за следващата задача - пролетното пръскане. Напомням, че е  нужно редуване на препаратите. Ако в късното есенно пръскане сме ползвали колоидна сяра 1:400 сега е ред на 2% бордолезов разтвор или обратно. Хубаво обливаме клоните на дървото. Вида на Луната не е важен.
- следва мазане на стъблото и дебелите клони с пастата на Мария Тун. Как се приготвя сме обяснявали много пъти. Практиката с бяла вар не е полезна, както смятат мнозина. Задължително  замазваме местата на отрезите. Няма проблем за да си разнообразим работата си и да засадим през това време някое овошка или лозичка, при биологична технология при готови дупки от есента това няма да отнеме много време. Измерено двама човека за 1час 4 дръвчета или 10 лозички и то много качествено, което ще проличи след 3-4 години. Отрязаните през февруари резници от върбите за пчелна паша залагаме за вкореняване по време на Низходяща Луна, за прашец в дни на Близнаци или Везни, а за медоносна паша в дни на Лъв и Стрелец.
Темата за пчелите довършваме с първия преглед на пчелното семейство традиционно през март. Целесъобразно е да се прави в дните на Близнаци, Везни или Водолий, но при условие че има цъфтящи растения. При установен недостиг на храна  се залага пчелна пита или вечер подхранващ сироп 5л. 1:1. В случай на продължителни до седмица лоши дни и пчелите не летят се захранват с голяма колкото длан парче тесто от мед и пудра захар. Така ще имаме подбуждане за излюпване на нови пчели и игнорираме въздействието на лошото време.
За работа с компоста имаме цели 13 дни, но при предстоящата динамика е достатъчно да обърнем внимание на 5 и 10 март когато  времето е най-благоприятно за залагане на готов компост в градината. От работа изключваме дните 15, 19 и 20/денят на затъмнението/ до 14 часа.
Пролетното равноденствие настъпва с навлизането на Слънцето в знака на Овена - 21 март 0:49 ч. Заети с работата си да не пропуснем хубавия празник на пролетта, а в последната неделя на март да настроим часовниците си по лятното часово време.
Успех!

                                                              

Контакти

Ако ви харесва идеята. Ако и вие искате да направите вкусна био-градинка и във вашата детска градина, училище или квартал... Ако искате да се включите в СОЛИДАРНА АКЦИЯ за изработване на градинката. Ако желаете да споделите ресурси, опит, знание в тази област, пишете ни, и ние ще се свържем: vkusnata.gradinka@gmail.com

Go to top