Вкусните градинки - най-мащабната доброволческа инициатива на родители, деца и учители в София за 2012 година.

 

"Вкусните градинки - уроци от Природата за всички" е проект на Фондация ЗАЕДНО - общуване за подкрепа и развитие с финансовата подкрепа на Фондация Америка за България за периода 2012 – 2013

Вкусните образователни градинки на София са вдъхновяваща история, в която повече от 3000 родители, деца и учители обединиха своите усилия и заедно промениха средата, в която живеят. Само за един сезон те отгледаха зелени оазиси в сърцето на големия град и създадоха реална възможност децата им да имат пълноценна среща и незабравими уроци от Природата.

Малко история

През 2012 г. учителите и родителите от десет общински детски градини в София поеха предизвикателството и създадоха първите вкусни образователни градинки - живи и зелени класни стаи в двора на детската градина. В тях децата имат уникалния шанс да изучават тайните на живата природа, докато отглеждат своя собствена реколта. Във вкусните био-градинки малчуганите на София получават най-богатото образование - това, което се постига само чрез личното и откривателско преживяване сред Природата.


ВКУСНИТЕ ГРАДИНКИ СА УНИКАЛНИ, защото... са създадени от доброволните усилия на цялата общност

Уникалното на този проект, е СОЛИДАРНИЯТ ПОДХОД, който беше приложен. Вкусните градинки бяха създадени с доброволните усилия на всички участници - родителите, децата, учителите и съмишлениците от местната общност. Те се включиха както в изграждането на градинките, така и в грижата за растенията и отглеждането на реколтата. Днес всяка една от десетте вкусни градинки има собствен, уникален дизайн и визия, създадени от техните солидарни общности.

Първата богата, вкусна и здравословна реколта всички отпразнуваха заедно в градинките. В началото на есента децата ни поканиха на чудни “Празници на реколтата”, и с песен и танц благодариха на всички, които помогнаха за създаването на вкусните градинки. Едни от най-любиммите мигове на проекта бяха тези, в които децата гордо споделиха отгледаната реколта.

УЧЕНЕ ЧРЕЗ ПРЕЖИВЯВАНЕ - образование за 21 век

Във вкусните учебни градинки всяко дете взе лично участие – от планирането и създаването на градинката, посаждането на семенцата до грижата и похапването от вкусната реколта. Научените уроци са отвъд обикновеното био-градинарство. Осъзнатата грижа, научният подход, постоянството, търпението и удовлетворението от постигнатите резултати са безценни умения, които остават за цял живот. А здравословното хранене се превърна в любима игра, която създаде вкусове и нагласи за цял живот - защото няма по-вкусен момент от този, да похапваш от чери доматчетата, които сам си отгледал.

ИНОВАЦИЯ В ОБРАЗОВАНИЕТО за най-малките

Вкусните градинки са добро упражнение в био-градинарство, но ако погледнете в дълбочина, ще откриете, че те са важна стъпка към позитивна промяна на остарялата ни образователна система. Те са прекрасен инструмент за интегрално образование, който отваря нов хоризонт за хармонично развитие както за детето, така и за възрастните. Вкусните градинки се оказаха и прекрасен терапевтичен и образователен инструмент с добавена стойност и за децата със специфични образователни потребности.

ТВОРЧЕСКИЯТ ПОТЕНЦИАЛ НА МАЛКИТЕ ОБЩНОСТИ... в търсене на малки, но устойчиви решения

Солидарното създаване на вкусните образователни градинки от цялата общност е доказателство, че истинската позитивна промяна в живота ни, може да бъде реализирана във всеки един момент и на всяко едно място - дори в големия панелен град. Тя може да бъде създадена и от най-обикновените хора, които използват местни ресурси и най-лесно достъпните средства. Единственото, което е необходимо е... желанието да се научим да живеем заедно и смелостта да се опитаме да създадем нещо ново, нещо полезно, което е хем интересно, хем добро за всички.

НАЙ-ГОЛЕМИЯТ УСПЕХ на този проект е...

Фактът, че Вкусните градинки успяха да доведат природата в големия град, да съберат заедно в креативни действия и творчески диалог родителите, учителите, и хората от местните общности, да вдъхновят създаването на още нови вкусни градинки из цяла България и най-вече - да обогатят остарялата ни образователна система с една нова, достъпна и любима на всички практика за интегрално екологично образование.

Всяка една от ВКУСНИТЕ ОБРАЗОВАТЕЛНИ ГРАДИНКИ добавя безценна стойност в усилията за изграждане на хармонично развити и творчески личности, за които здравословното хранене, както и опазването и грижата за околната среда не са просто модерна «зелена» идея, а жизнена необходимост от създаване на цялостен стил и начин на живот в хармония със себе си, с Природата и с околните.

СВОБОДНО СПОДЕЛЯНЕ НА РЕСУРСИ И НОУ-ХАУ... за да вдъхнови и подкрепи създаването на нови градинки

Всички изработени в рамките на проекта материали и образователни ресурси – Наръчник за създаване на градинката и провеждане на занимания с децата, схеми, инструкции, игри и идеи за развитие на градинките, ще бъдат публикувани на интернет сайта на вкусните градинки под Creative Commons - лиценз за Свободно споделяне на съдържанието, с цел да послужат за вдъхновение и подкрепа на всички екипи, които започват да създават вкусни градинки из всички кътчета на страната ни.

НЯКОЛКО СПОДЕЛЕНИ МНЕНИЯ от участниците:

"Идеята за вкусните градинки се роди през 2010 година, покрай притеснението, че децата ни се раждат и живеят в свят от бетон и асфалт и ясното разбиране, че те няма как да се научат да живеят здравословно и да обичат природата, когато не я познават и не я разбират? Ние като родители дълбоко осъзнаваме, че най-качественото знание произтича от непосредствения опит и че най-добрите решения винаги зависят от нас и се намират само на една ръка разстояние. Затова избрахме да посветим от своето време и сили, и да създадем нещо полезно, нещо, което е интересно както за децата, така и за нас възрастните." Елена Анастасова, координатор на пректа

"Всяка солидарна акция за работа в градинка беше усмихнат и незабравим празник за цялата общност. Всеки от нас научи много – за градинката, за пътя на храната, за био-земеделието и за начинът, по който растенията взаимно си помагат, и НАИСТИНА - не е необходимо да използваме отровни химикали. Научихме как да се погрижим за почвата и нейното плодородие, как да ценим и уважаваме природните ресурси. Научихме много за скритите таланти и позитивни качества, които всяко дете и възрастен носи в себе си. Заедно се насладихме на красивите мигове на игра, съвместна работа и позитивно общуване." Ирина, майка-участник в проекта

“Създавайки вкусните градинки, ние подарихме на децата си незабравими уроци по био-градинарство и креативен подход към живота, но също така им дадохме възможност да развиват пълноценно сетивата и интелекта си, чрез богатството на личното преживяване сред Природата.” Ани А. - майка , участник в проекта


ЗА КОНТАКТ: www.gradinka.zaedno.net

Skype: zaedno.net

E-mail: [email protected]

Web: www.zaedno.net

Контакти

Ако ви харесва идеята. Ако и вие искате да направите вкусна био-градинка и във вашата детска градина, училище или квартал... Ако искате да се включите в СОЛИДАРНА АКЦИЯ за изработване на градинката. Ако желаете да споделите ресурси, опит, знание в тази област, пишете ни, и ние ще се свържем: [email protected]

Go to top