Първите вкусни био-градинки станаха любима зелена класна стая за хиляди деца, родители и учители от София.

 

Всеки може да каже колко семки има в една ябълка,
но кой може да знае колко ябълки се крият в една единствена семчица...”

Създаването на вкусни образователни био-градинки е успешна иновативна практика за интегриране на нов подход в образованието за най-малките и хармонизиране на усилията на родители, учители и съмишленици при отглеждане и възпитание на децата на България.

Образователните "вкусни био-градинки" са дългосрочна иницатива на "Фондация ЗАЕДНО - общуване за подкрепа и развитие" за въвеждане на алтернативни подходи на учене чрез преживяване в детското образование. Също така това е добра практика, която има потенциала да обединява усилията на учители, родители и местната общност за изграждане на едно зелено, красиво, полезно и любимо място, където заедно с децата, ние всички учим най-скъпоценните уроци - тези на Природата.

Щастливи сме да споделим, че само за два сезона изградихме и вдъхновихме създаването на повече от 11 образователни био-градинки в едни от най-големите общински детски градини в гр. София. 

  ДОБРАТА НОВИНА е, че през 2012 година, екипът на фондация ЗАЕДНО, с финансовата подкрепа на Фондация «Америка за България», заедно с повече от 4000 деца, техните родители и учители, създадоха «вкусни образователни градинки» в десет общински детски градини в различни квартали на град София.
ДОБРАТА НОВИНА е, че този проект доказа, че е напълно достъпно, приятно и ценно за всички създаването на образователни вкусни градинки в сърцето на големия град.

  • “вкусните градинки” се превърнаха в красиви и любими “зелени класни стаи”, които осигуряват личната връзка и преживяване на Детето с Природата; развиват нагласа за здравословен начин на живот и хранене, и възпитават децата в отговорност и изследователски дух;
     
  • “вкусните градинки” показаха на практика, че са един лесен и достъпен за всички инструмент за "учене чрез преживяване" и  и неусетно станаха повод за позитивно общуване между деца, родители и учители и вдъхновиха инициативата за доброволчески принос на местната общност.

Съдържанието на този сайт може бъде използвано за некомерсиални цели с условие за изрично цитиране на източника под условията на договора Creative Commons Признание - Признание-Некомерсиално-Споделяне на споделеното 2.5 България (CC BY-NC-SA 2.5)

 

ВКУСНАТА БИО-ГРАДИНКА (Еdible Garden in Kindergarden) е изключително популярна по света практика за екологично образование чрез преживяване, а нейното изграждане е прекрасен повод-вдъхновение за появата на солидарни (взаимно подкрепящи се) общности. По един естествен, забавен и лесен начин ВКУСНАТА БИО-ГРАДИНКА се превръща в любим на децата, удобен за възпитателите и предпочитан от родителите инструмент за устойчиво формиране на практични навици и умения. А в дните, когато се провеждат солидарни акции за изграждане и обгрижване, ВКУСНАТА БИО-ГРАДИНКА се превръща в едно прекрасно място за креативно общуване между децата и членовете на семействата и общността - те заедно учат, играят и общуват, преоткривайки тайните на природата.

Ако идеята ви харесва - ако искате и вие да си направите "вкусна градинка", ще намерите всички необходими ресурси ето ТУК или ни пишете от ТУК - ще се радваме да играем и учим заедно.

 

 

Контакти

Ако ви харесва идеята. Ако и вие искате да направите вкусна био-градинка и във вашата детска градина, училище или квартал... Ако искате да се включите в СОЛИДАРНА АКЦИЯ за изработване на градинката. Ако желаете да споделите ресурси, опит, знание в тази област, пишете ни, и ние ще се свържем: [email protected]

Go to top