Най-важните ЕЛЕМЕНТИ в учебната био-градинка

СЛЪНЦЕ

 

Една зеленчукова градинка се нуждае от 5-8 часа директна слънчева светлина всеки ден.

Ако планирате терена за вашата градинка през зимата или ранна пролет – опитайте се да си представите къде ще пада сянка и къде ще има слънце, когато листата на дърветата се развият. Ако наоколо има високи блокове – опитайте се да планирате по кое време слъннцето ще успее да надникне във вашата био-градинка.

Когато познавате добре вашия терен – вие ще можете правилно да разположите растенията – краставичките обичат по-сенчести места, а доматите ви ще се радват на обилно слънце.


ВОДА


Важно е да знаете, че вашата градинка ще пие доста вода.

Добре е градинката да бъде максимално близо до източник на вода, тъй като маркучите са тежки и често е неподходящо да бъдат оставяни в училищния двор.

Много често в града ние нямаме достъп до естествен воден изночник, а питейната вода, която ползваме струва пари, тя е хлорирана и ледено студена тече от крана.

Най-добре е да си направите хитра система за събиране на дъждовна вода. Най-лесно е да подложите стар варел под водосточната тръба – така само от един лек дъжд ще събирате достатъчно вода за поливане на градинката за седмица напред.

ВАЖНО е варелът да бъде с обезопасен капак, за да не може в него да падне някое любопитно дете.

Спазвайте всички изисквания на общината и учебното заведение. Непременно съхранявайте всички документи, свързани с изграждането на напоителната система.

„Ще се изнанадате, когато откриете, как вашето отношение към дъжда се променя – когато имате вкусна био-градинка, вие няма да тъгувате, че времето е дъждовно, а ще се радвате, че Природата полива градинката и на другата сутрин растенията там ще ви посрещнат свежи и бодри.“


Система за отводняване. Повечето растения умират, когато са в прекалено влажна почва. Уверете се, че градинката няма да се намира в най-ниската част на терена. Ако нямате друг избор, насипете първо чакъл, за да повдигнете нивото на терена.

 

ПОЧВА


Почвата държи растенията и също съдържа хранителни вещества, вода, въздух и полезни микроорганизми.

За да може растенията ви да бъдат максимално здрави, трябва първо да установите с какъв тип почва работите и какво още трябва да и се добави – например компост и тор (витамини за растенията).

Почвата има 4 основни съставки: разграден камък, органична материя, въздух и вода. Частиците, изграждащи почвата, имат различен размер. Има големи (пясък), по-малки (нанос, тиня) и най-малки (глина). В зависимост от наличното количество на всеки един от тези типове частици, се определя структурата на почвата.

Почвата съдържа и много живи организми (например бактерии, гъбички, червеи и насекоми), които внасят органична материя и хранителни вещества в почвата.

Друго качество на почвата е нейния Ph фактор. Той определя киселинността или алкалността на почвата, която варира между 0 и 14. Киселинните почви са под 7, а алкалните над 7. Най-подходяща за растения е почва с Ph фактор 6 или 6,5. Органичният компост ще обогати почвата, независимо какъв е нейният Ph фактор или какво е съотношението на пясък/нанос/глина в нея. Но, ако почвата ви е много солена – не използвайте торове.

Избягвайте почва, която е била пръскана с хербициди (химикали, убиващи плевелите). Изберете място с изобилие на плевели – това е добър знак, че почвата е благоприятна за отглеждането и на вашите растения.

Ако на подбраното от Вас място за био-градинка вече има почва, тя трябва първо да бъде тествана (проверена), за да се уверите, че е безопасна.

Уверете се, че почвата, която ще използвате, е чиста. Ако е замърсена с химикали, отглежданите от Вас зеленчуци ще бъдат негодни за консумация.

Може да обогатите почвата с ХУМУС от калифорнийски червейчета или прегоряла тор от някоя близка ферма.

Ако искаме да имаме наистина БИО-градинка не трябва да пръскаме почвата с никакви химикали и добавки.

Единствения случай, в който не бива да работите във вашата био-градинка, е когато почвата е много мокра. Когато стъпвате върху много мокра почва, това изтласква от нея всичкия въздух и частичките стават твърди почти като камък. За да проверите влажността на почвата след дъжд, оформете с ръце малка топка от пръст. Ако топката се разпадне, почвата е готова за работа. Ако ли не – почвата е прекалено влажна.
 

КОМПОСТ

Компостирането е естественият начин на природата да преработва и рециклира органичните си отпадъци.

Това е процес на разграждане на биоразградими отпадъци под въздействието на бактерии, гъбички и други микроорганизми и при наличието на достатъчно количество кислород, влага и постоянна температура.

Това е аеробен процес, крайният резултат от който е получаването на един изключително полезен продукт: компостът, естествен подобрител за почвата, изключително богат на хранителни вещества за нашите растения. Така, опозотворявайки нашите органични отпадъци, ние подобряваме почвените характеристики на нашата градина. Всеки от нас може лесно да си прави компост; няма разход на електроенергия, няма разходи за поддръжка, полезен е както за нас, така и за околната среда.

Повече информация за компостирането може да намерите на този сайт - http://ecocompost.bg/index.php?p=31&l=1

 

ИНСТРУМЕНТИ и склад за тях

Изберете място, където да можете да складирате инструментите. То трябва да е в непосредствена близост до био-градинката и да може да се заключва за безопасност.

Контакти

Ако ви харесва идеята. Ако и вие искате да направите вкусна био-градинка и във вашата детска градина, училище или квартал... Ако искате да се включите в СОЛИДАРНА АКЦИЯ за изработване на градинката. Ако желаете да споделите ресурси, опит, знание в тази област, пишете ни, и ние ще се свържем: [email protected]

Go to top