Направи си сам... красива и вкусна образователна био-градинка в задния двор

Няма по-хубаво нещо на този свят.... от това да направиш от нищо... НЕЩО, което е красиво, живо и ще усмихне околните

В много градски райони децата са заобиколени от цимент, тухли и асфалт. Естествената природа е поставена зад огради и на децата не им е позволено да я изучават и пипат със собствените си ръце. Това често означава, че градските деца нямат ясно разбиране за своето селскостопанско наследство. Построяването на био-градинка в двора на детската градина дава възможност на децата да имат реален достъп до природата и да научат от собствент опит как се отглежда храната.

Благодарение на изживяванията си в био-градинката, децата с още по-голям ентусиазъм се интересуват от наука, математика, здравословно хранене.

Работата в био-градинката развива въображението на децата, помага им да бъдат в добро физическо състояние и много лесно да усвояват познания и умения по ботаника и предмети като математика (когато броят семенца, листенца, зеленчуците от реколтата), писане и четене (докато надписват и маркират лехичките), чужд език (когато назовават и изучават растенията), физика, химия, биология и природознание (ставайки свидетели на процесите на покълване, цъфтеж, фотосинтеза, поливане, мулчиране, взаимната подкрепа между растенията и др.)

Все по-често чуваме за проучвания, които посочват, че днешните градски деца не познават жизнения процес на създаване на храната – според американско изследвае повече от 60% от децата мислят, че памука идва от овцете, а зеленчуците – от магазина. Явно е, че градските деца имат нужда да научат повече за селското стопанство.

Учебната био-градинка дава възможност на децата леснo да се научат да работят заедно, като един екип. По един естествен начин децата придобиват самочувствие и чувство на отговорност.

Покрай грижата за растенията децата се учат и как да опазват природната среда и да пестят естествените ресурси.

Био-градинката може да спомогне за сплотяването на общността. Родители, деца и други членове на общността могат да работят заедно по пректирането, построяването и поддържането на градинката. Когато помощниците са много, преживяването е приятно за всички.

 

 

 

ОТ КЪДЕ ДА ЗАПОЧНЕМ...

Както във всяко едно начинание, колкото повече хора се включат, толкова по-малко работа ще има за всеки отделен човек.

Важно е първо да откриете хората, които могат да ви помогнат за осъществяването на проекта. Някои от доброволците може да не са опитни градинари, но има предостатъчно задачи за всякакви хора: да се разкопае почвата, да се установи контакт с различни бизнеси, които биха направили дарение за проекта, да бъдат взети и доставени дарените материали и т.н.

ВАЖНО е първо да осигурите одобрението и подкрепата на директора на учебното заведение. Това ще улесни много проектирането на вашата био-градинка.

Свържете се и със служителите, които се грижат за поддържането на тревните площи и ги уверете, че вашият проект няма да изисква допълнителна работа от тяхна страна.

Дайте им възможност да се включат с идеи и предложения. Често тези хора могат да дадат много полезни съвети, а и биха се включили да помагат като доброволци, ако се чувстват част от проекта.

Информирайте, когото е необходимо (включително евентуалните заинтересовани общински служители), че няма да използвате вредни химикали в био-градинката и че не бихте искали никой друг да пръска с такива химикали във или около вашата градинка.

Проучете всички съществуващи възможности за получаване на дарения или отстъпки чрез общината или други институции.

Намерете хора, които ще поемат отговорността да информират всички заинтересовани за различните инициативи, свързани с изграждането и поддържането на био-градинката.

 

Ваши съмишленици и помошници могат да бъдат: студенти или възрастни хора от квартала, които разбират от екология или градинарство, учители, родители или ваши приятели.

 

Разберете колко от учителите биха искали техните групи да участват в проекта. Не е необходимо учителите да имат някакви познания в областта на градинарството.

 

Родителите или други доброволци от общността могат да се включат в обучението в градинарство на децата.

 

 

 ПРОЕКТИРАНЕ НА образователната БИО-ГРАДИНКА

При проектиране на био-градинката поканете да участват деца от всички групи/класове, които искат да се включат. Дайте им максимална свобода да развихрят фантазията си. Когато децата чувстват био-градинката като своя, е много по-малко вероятно да има прояви на вандализъм.

Децата могат да работят самостоятелно или в екип. Крайното решение за това как ще изглежда био-градинката трябва да съдържа елементи, предложени от всяка една от групите, работили по проекта. Някои от идеите може да излгеждат малко прекалени или трудни за изпълнение, но все пак се постарайте да ги осъществите до колкото е възможно.
Ако знаете за съществуването на други подобни био-градинки, бихте могли първо да ги посетите и да почерпите идеи и от там.

 

Осигурете си подкрепа... и дарения

След като проектът ви за био-градинка е изработен и одобрен от директора и общината, е време да започнете да осигурявате финансирането.

Не е трудно да представите своя „списък с желания” на различните бизнеси, които имат офиси в непосредствена близост до вашия проект.

 

 

Някои от най-ценните подаръци са дарения като:

  • Безплатна почва
  • Материали за ограда
  • Доброволен труд или експертно мнение
  • Безплатни инструменти, маси, столове...
  • Храна и вода за солидарните акции

Рекламирайте и разказвайте вдъхновено за вашата био-градинка където и както се сетите. Опитайте се да привлечете колкото се може повече подкрепа. Включете в проекта деца, родители, персонал, цялата общност.

 

ЕКИП.... защото ЗАЕДНО можем повече

Започнете с обсъждането на плана за изграждане на био-градинка, като включите всички заинтересовани учители, родители, градинари – доброволци.

Ако няма вече съществуваща градинка, ще трябва да решите дали да създадете такава или да сглобите индивидуални сандъци, издигнати над земята.

Също обсъдете какви други партньори бихте искали да привлечете към изграждащия се екип.

 

 

 

МНОГО ЩЕ ВИ ПОМОГНЕ ако успеете да привлечете за съмишленици хора от бизнес общността, както и родители с опит в градинарството и озеленяването.

Планирайте следващото събрание на екипа, включвайки и новите партньори, така че да можете да придобиете пълна представа за всички аспекти, които ще включва вашия проект. Не забравяйте да вземете под внимание всички общински и други изисквания, които трябва да бъдат спазени при изграждането на био-градинката.

Когато вече е ясен списъкът на всички доброволци, които ще участват в проекта, направете списък с всички задачи, които трябва да бъдат изпълнени, и определете хората, които ще отговарят за изпълнението на всяка една от задачите.

Всяка група/клас, която ще участва в изграждането на био-градинката, е ВАЖНО да участва и в нейното проектиране, т.е. на всички деца трябва да бъде дадена възможност да споделят идеите си за това, как биха искали да изглежа тяхната био-градинка.

 

ИЗБОР НА ТЕРЕН за био-градинката

За да изберете най-подходящото място за изграждането на био-градинката, е важно да вземете под внимание следните елементи: Слънце, Вода, Почва и също така важни са:  достъпността и безопасността на терена. 

 

Всъщност никак не е задължително да имате голяма площ, учебна био-градинка може да направите и в дървено сандъче с дълбочина между 20 и 60 см. в зависимост от растенията, които искате да посадите. За билките е достатъчно сандъчето да бъде дълбоко и 20 см, а за домати и краставици е добре да имате поне 60-70 см. д ълбочина.

 

Хубаво е когато подготвяте терена за учебната био-градинка да си спомните, че е хубаво самия терен да бъде добре обезопасен и подходяш за деца, за да могат те спокойно да работят, без да не налага ние възрастните постоянно да ги спираме и да им натякваме да не тъпчат растенията. Особено, когато в градинката ще работят малки деца, е почти невъзможно техните движения да бъдат ограничени с думи или инструкции... затова най-добре е просто да изградим лехичките на градинката така, че децата по един естествен начин да се движат по пътечките без да нараняват растенията. Идеалното решение в този случай са повдигнатите лехички. Доста по-сложно е да бъдат изградени, но веднъж направени, са изключително удобни при работа с децата. Пътечките между лехите може да се мулчират с едри дървени стъготини, за да не става кално при дъжд и да не поникват плевели върху пътечките.

 

Не липсват и уроци по математика – броенето на семената, измерването на теглото и обема на  продуктите от реколтата, които сме отгледали, сравняване на обем, тегло и форма са все прекрасни уроци за живота, поднесени от Природата по един интересен, забавен и незабравим начин.

Могат да бъдат проведени и науни екасперименти, за да установим какво помага на растенията да растат.

Количеството щастие и радост от преживяното, научените уроци от Природата, както и вкусната реколта показва успеха на градинката.

 

СОЛИДАРНИ акции за изграждане на био-градинката

Солидарните (ДОБРО-творчески) акции  са съществен елемент от изграждането на вашага био-градинка. Те осигуряват подкрепа в най-сложните моменти, учене чрез преживяване за най-малките и прекрасен шанс за цялото семейство да прекара смислено време заедно. Много често солидарните акции се превръщат във вдъхновяващи срещи, по време на които има и работа в градинката и опознаване на растенията и живота като цяло, и обмен на идеи, рецепти, познания, и създаване на нови приятелства и познания за храната, която се консумира и начинът по който тя е отглеждана.  Солидарните акции са онези любими на всички моменти, в които ние - хората от големия град, заедно със своите приятели и семейства, посещаваме био-градинката, запознаваме се с децата, съседите  и хора от общността, които живеят и наоколо, наблюдаваме как се отглежда реколтата и всеки според възможностите си помага с доброволен труд, с домашно изпечена баница, с грижа за най-малките  - има място и задачки за всички - от най-малките до най-големите.

 

Планирайте „Празник на реколтата”

.

и поканете всички, които по някакъв начин са участвали в проекта. Пригответе ястия от различни кухни и култури.

Децата се представят по-добре, когато се хранят със здравословна и богата на полезни хранителни вещества храна. Когато децата са още малки и им се дават пресни плодове и зеленчуци, и особенно когато те сами са ги отгледали, те ще се научат да оценяват вкуса на храната. Завинаги ще запомнят какво е усещането да отхапеш от току що откъснат плод или зеленчук. Здравословното хранене може да бъде научено чисто и просто чрез отглежането на собствени плодове и зеленчуци.

 

Винаги БЛАГОДАРЕТЕ от сърце на всички :)

които са подкрепили проекта за био-градинка. Писмата, снимките и картинките означават много, особено ако бъдат раздадени по време на „Празника на реколтата”.

Друг чудесен урок, който може да бъде научен в био-градинката, е да отглежаме храна за социално слаби хора. Може би може да поканите деца от дом за деца лишени от родителски грижи и да споделите реколтата си с тях. По този начин децата може да научат повече за общността, в която живеят и как те самите могат да я направят едно по-добро място за живеене.
Продължавайте да растете!

Контакти

Ако ви харесва идеята. Ако и вие искате да направите вкусна био-градинка и във вашата детска градина, училище или квартал... Ако искате да се включите в СОЛИДАРНА АКЦИЯ за изработване на градинката. Ако желаете да споделите ресурси, опит, знание в тази област, пишете ни, и ние ще се свържем: [email protected]

Go to top