Образователни пчелни градини "Пчелен рай"

КОИ СМЕ НИЕ

Ние сме екип от млади хора, обединени под името Натуралистично, които имат изключителното желание да създават и допринасят за красотата и хармонията около нас, чрез грижа за Земята и Хората. Нашите инициативи се задвижват от изключително устойчиво и озъзнато отношение към хората, природата и използването на природните ресурси за благоденствието на всички. Желанието ни е да разгръщаме знанията и опита  си и тяхното приложение и да споделяме всичко това с всеки, които има желание и интерес да работи за едно по-хубаво общество и една по-красива Земя.

 

В края на лятото  на изминалата 2014 година подехме инициативата Пчелен Рай, която има за цел опазване и стимулиране на пчелите и опрашителите, чрез засаждане на образователни градини от медоносни растения в различни части на България. За няколко месеца успяхме да вдъхновим наши приятели и познати да се включат в нашата инициатива и тази пролет те ще засаждат  на различни места в България специалните пчелни градини, които ще са платформи за образователни модули насочени към различни възрастови групи, както и база за научни изследвания .

Надяваме се да вдъхновим и вас да се присъедините към тази инициатива и да създадете пчелни градини, като по този начин можем да създадем една голяма мрежа от полезни и подходящи места за прехрана и местообитание на пчеличките и другите опрашители.

 

ЗАЩО ПЧЕЛИТЕ СА ВАЖНИ

Медоносните пчели (Apis melifera L.)  са уникални създания с огромна роля за прекрасното разнообразие от хранителни продукти, които можем да вкусим днес. Експерти са доказали, че една  трета от храната, която поглъщаме зависи от опрашването.  Многообразието на всяка градина зависи от опрашването, тъй като пчелите и други опрашители са важна част от възпроизводителния процес при цветя, плодове и зеленчуци.  Доказано е, че опрашваните от пчелите дървета и растения дават значително по-голяма реколта. Също така броят на пчелните посещения върху растението оказва влияние върху качеството на плода, който трябва да бъде получен.

За съжаление модерните технологии на селско стопанство, включващи  използването на химични вещества  за отглеждането на моноколтури и ГМО, и нарастващия антропогенен ефект водят до изключителни загуби и притеснителни негативни тенденции на пчелите и други опрашващи видове. За да помогнем по някакъв начин в този нарастващ проблем, ние можем да засадим медоносни растения и по този начин да осигурим храна и подслон на нашите малки приятелчета, както и полезни продукти за нас самите.

 

ЗАЩО ДА СИ НАПРАВИМ ПЧЕЛНА ГРАДИНКА

Създаването на пчелни градини не само, че носи пъстрота и ухание в нашата градина, но и осигурява нектарна и цветна паша, която е от жизнено важно значение и стимулира медоносните пчели и другите опрашители прелитащи в района. Доказано е, че колкото по-близо са растенията до кошера , толкова по-малко енергия използва пчелата за събиране на храна и това я прави много по-ефективна.  Създаването на подходящи местообитания, каквито са пчелните градини е изключително важно за поддържане на биоразнообразието и опазването на пчелите и опрашителите. На много места по света, учебни институции, професионалисти и ентусиасти създават такива градини в градски и извънградски условия и разполагат до тях кошери, с които обучават възпитаниците си за необходимостта и ползата от пчелите и другите опрашители. Тъй като пчелите са уникални в своята йерархична структура и начин на произвеждане на пчелни продукти, те определено са изключително интересен обект за изучаване от малки и големи.

 

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ПЧЕЛНИТЕ ГРАДИНКИ

Пчелните градини са различни по големина места в изънградска или градска среда , на които се засаждат и отглеждат специални медоносни растения, които осигуряват наситена и продължителна пчелна паша.  Медоносни растения могат да бъдат едногодишни, двугодишни, многогодишни, цветни, билки, подправки, храсти и дървета. Тъй като хранителната диета на пчелите обхваща много голям диапазон от растения и е нужно тя да се поддържа през целия  летен и през по-голямата част от пролетния и есенния сезон, в пчелните градини се засажда голямо разнообразие от обилно, дългоцъфтящи през трите сезона растения.  И тук, както в био-зеленчуковите, плодовите  и цветните градини, се спазват природосъобразните принципи и методи на подготвяне и поддържане на градината, използвайки само натурални естествени материали и продукти с ясен органичен  биологичен произход. При желание и като интересна инициатива се построяват и къщички за пчели и/или хотели за насекоми, изграждат се малки водоемчета, които допълнително привличат пчели и други опрашители и техни приятели.

 

ЕКОЛОГИЧЕН ДИЗАЙН ЗА ПЧЕЛНИ ГРАДИНИ В ГРАДСКИ И ИЗВЪН-ГРАДСКИ УСЛОВИЯ

Ние от екипа на Пчелен Рай сме си поставили за цел да разработим екологичен дизайн за създаване на пчелни градини в градски и извънградски условия, чрез който да постигнем нужната хармония с околната среда. В тази връзка сме се насочили към създаване на съобщества от предимно многогодишни билки и подправки, храсти и дървесни видове, които осигуряват храна както на пчелите и опрашителите, така и на хората отглеждащи градината. Растенията се подбират спрямо особеностите на екосистемата и дейността която ще се извършва, така че да се постигне максимален ефект с минимални ресурси. Също така се стремим да включим всички допълнителни фактори, които биха облагодетелствали средата и видовете, като например създаване на водоемчета,  пчелни хотели, стимулиране на биоразнообразието като естествена защита от неприятели и др. Работим активно и към свързване с пчелари, които имат знания и опит в биологичното пчеларство и биха искали да го споделят чрез образователни инициативи, както и към взаимодействия с проекти и инициативи имащи за цел осведомяване на обществото за пчелните тенденции и осигуряващи ползотворни решения. По този начин бихме искали да създадем една натурална продуктивна среда, която да носи облаги на всички видове, както  и едно осъзнато общество наясно с проблемите и подходящите решения за тях и така да стимулираме създаването на повече пчелни градини, които да благоприятелстват видовете в конкретната екосистема и благоденствието на хората, които ги отглеждат.

 

 

Списък на растителни видове за пчелни лехи - .PDF формат

Таблица на растенията за леха "Пчелен рай" - специфика на отглеждане - .xls формат

Контакти

Ако ви харесва идеята. Ако и вие искате да направите вкусна био-градинка и във вашата детска градина, училище или квартал... Ако искате да се включите в СОЛИДАРНА АКЦИЯ за изработване на градинката. Ако желаете да споделите ресурси, опит, знание в тази област, пишете ни, и ние ще се свържем: [email protected]

Go to top