Дизайн карти "Как да си направим вкусна градинка"


ЗА ПОРЪЧКА, МОЛЯ ДА ПОПЪЛНИТЕ ФОРМАТА ТУК >>>

Създадохме за вас уникална колекция от 59 дизайн карти, които съдържат всичко, което ви трябва, за да планирате и създадете собствената си градинка или да проведете вдъхновяващи занимания с децата.

Колекцията съдържа 59 цветни шестограмни карти с информация и насоки от двете страни, кратък пътеводител за растенията партньори и изненада - пактче със семенца за вашата градинка. В картите ще намерите синтезирана най-важната информация, която трябва да знаете, за да създадете устойчива градинка; трите Етики и шест водещи принципа на Дизайнът за устойчив начин на живот (Permaculture Design); модел на Билкова спирала, както и пет комбинации (гилдии) за растения партньори на най-популярните ядивни растения - домат, краставица, картоф, чушка и ябълково дърво.

Дизайн картите са автодидактичен образователен материал вдъхновен от Монтесори метод, те имат цветно кодиране, контролна схема, за техническата информация за нуждите на растенията е ползван символен език, което ги прави подходящи за автодидактично учене и образователни занимания с деца, които все още не могат да четат. Дизайн картите са образователен материал подходящ за учебни центрове и занимални прилагащи самонасочено и откривателско учене.

ДИЗАЙН КАРТИТЕ ще ви помогнат много, ако:

  • Мечтаете за своя градинка, но не знаете откъде да започнете?
  • Искате да творите в хармония с Природата, и да научите как да създавате красота и изобилие.
  • Търсите вдъхновяващ начин да разкажете на децата за чудния свят на растенията и храната?

Дизайн картите ще ви вдъхновят лесно и забавно да планирате създаването на вашата вкусна градинка.

Дизайн картите могат да се използват от всеки - с тях може да планирате голяма градина тип ферма, или да си направите чаровна мини градинка в сандъче, на която ще се радвате на терасата у дома или в офиса.

Дизайн картите са вдъхновени от децата и Природата, те са създадени за интегрално учене - в тях са вложени принципите за самонасочено учене (чрез цветно кодиране). Могат да се използват за обучение, чрез игра в индивидуални или групови занимания, с деца на възраст над 4 години, но могат да бъдат пълноценен инструменти за пораснали деца, които създават своята градина.

Дизайн картите са създадени, за да бъдат ползвани многократно, както от вас, когато сте в градината, така и от децата, с ръце докосвали земята, водата и всички природни елементи в градината.


ЗА ПОРЪЧКА, МОЛЯ ДА ПОПЪЛНИТЕ ФОРМАТА ТУК >>>

Цената на един комплект дизайн карти е 20 лева.

Картите се изработват ръчно по предварителна заявка, специално за вас, и това отнема около 5 работни дена.

Дизайн картите са продукт с кауза от серията “Създавам, Радвам се, Споделям”, създаден с много обич и внимание.

Приходите ще бъдат използвани за подкрепа на мес и развитие на нови образователни градинки в България.

Свържете се с нас на  е-мейл [email protected] или от ТУК

От сърце БЛАГОДАРИМ!

--------

 

РАСТЕНИЯ-ПАРТНЬОРИ - мъдрост и подкрепа от природата за Вкусната градинка

Знаете ли, че във вкусната градинка, всички растения и живи същества постоянно си обменят вещества и енергия. Хората, още от древни времена са открили, че някои растения имат способността да си помагат взаимно, когато са посадени заедно в лехите. Тях наричаме растения-партньори и когато са засадени близо едни до други, те си помагат по различни начини - едни си оказват опора, чрез структурата на стеблото или формата на листата - например бобеното растение обича да се катери по здравото и високо стебло на царевицата, а слънчогледът осигурява заслон от вятъра на нежните листа на краставицата. А други растения си помагат взаимно като като отделят ароматни вещества, които отблъскват нежелани насекоми и вредители, например босилекът, който със силния си аромат защитава доматеното растение от набезите на белите мушици и увеличава неговия имунитет, или сибирския лук, които защитава ароматната ягода от насекоми неприятели.

През хилядите години на човешката еволюция, хората са опознавали и прилагали природната мъдрост на растенията и тяхната невероятна способност ВЗАИМНО ДА СИ ПОМАГАТ И ДА СЕ ПОДКРЕПЯТ.  В днешни времена, учените агрономи продължават да правят нови открития в областта на “алелопатията” - наука за взаимодействието между растенията.

Днес, ние можем да прилагаме това знание за благоприятните комбинации на различните растения, за да усъвършенстваме живота на нашата градинка, като предварително планираме и засаждаме партниращи си растения, които си влияят позитивно, помагат си, подкрепят се и в резултат - градинката се превръща в устойчива екосистема, която ражда много по-красива, благоухайна и вкусна реколта

------

 
 
ВКУСНАТА ГРАДИНКА - учене чрез преживяване и радост за всички сетива
 
Всеки от нас, и на всяко едно място в красивата ни България, може да си направи вкусна  градинка. Всяка една градинка е уникална - изглежда различно, ухае различно, но всяка градинка е любима - защото носи радост, вдъхновение, умиротворение и букет от позитивни емоции и щастливи мигове.
 
И не е важно, дали Вашата вкусна градинка ще бъде на терасата, в двора на вилата, в детската градина или училището, или пък ще бъде засадена в междублоковото пространство или в парка - близо до реката. Важно е, да ги има тези градинки, да ги засаждаме, и заедно с децата да отгледаме в тях дъхави билки и доматчета, и най-ценното - едно позитивно, градивно и грижовно отношение към Природата, към живота, към храната и цялата екосистема на нашата красива планета.
 
Децата учат най-пълноценно, когато имат възможността и свободата да следват собствения си импулс за изследване, опознаване и любопитно изучаване на околния свят. Детето учи във всеки един момент чрез игра, движение, докосване, опитване, експеримент, непосредствтено общуване и когато всичко това е съпроводено с радоста, вдъхновението и удивлението от срещата с живия свят на Вкусната градинка, тогава се запалва пламъка на любовта към природата и откривателския дух, които остават за цял живот.
 

 

 

ИДЕИ ЗА ИГРИ И ЗАНИМАНИЯ С ДИЗАЙН КАРТИТЕ за деца и възрастни

 

1. ЗАПОЗНАВАНЕ С ЧУДНИЯ СВЯТ НА ГРАДИНАТА И РАСТЕНИЯТА (самостоятелно занимание, може да се провежда навън или на закрито, за деца над 4 години). Даваме възможност на детето спокойно и внимателно да изследва всяка една карта, да се запознае с всеки елемент на градината и с всяко едно растение-карта. На гръбчето на всяка карта има описание или символна информация за основните нужди на растението от вода, сянка, почва, както и неговите основни характеристики и принос към цялата екосистема - дълбочина на корена, разстояние за засаждане, дали обогатява почвата и привлича насекоми опрашители.

 

2. ОТКРИВАТЕЛСКО ЗАНИМАНИЕ С ДИЗАЙН КАРТИТЕ (самостоятелно занимание или работа в екип дете-възрастен). След като детето вече внимателно се е запознало с всяка карта по отделно, предлагаме да намерим общи елементи (цветове) между картите, на базата на които да ги комбинираме и подредим заедно.

 

3. СИМВОЛИТЕ ИЗУЧАВАМ, ТИЧАМ И СЕ ЗАБАВЛЯВАМ (занимание в група, желателно е да се провежда на открито). Водещият задава първоначални инструкции, като например: в дясно се събират всички, изтеглили карта на растение, което обича много слънце, а в ляво: онези, които обичат малко слънце. Всяко дете изтегля произволна карта на растение, обръща картата и изследва символите на гръбчето като търси информацията, за която му е дадена инструкция, и отива в правилната за неговото растение група – растенията, обичащи много/малко вода; растенията, обичащи слънце/сянка, растенията, нуждаещи се от богата почва, растенията – приятели на домата/краставицата.Тази игра помага на децата да извличат правилно информация от символи. Разивива абстрактното мислене и бързата реакция и в същото време е включена динамика, движение и забавление.

 

2. МИНИ ГРАДИНКА ОТ СЕМЕНЦА НА РАСТЕНИЯ ПАРТНЬОРИ (занимание в група, необходимо е да осигурите предварително пликчета със семенца на растенията, които планирате да засадите и глина или мека влажна почва, което може да оформите като плоска питка). Водещият разделя децата се разделят на групи по седем. Всяка група получава картите на една растителна гилдия (домат, краставица, картоф, чушка или ябълково дърво). Всяко дете си изработва малка питка от глина, след което децата получават семена на растения от съотвената група растения партньори. Задачата на децата е да се запознаят със семенцата на растенията от тяхната гилдия и да изработят от тях красиви мандали, като подредят семенцата върху глинените питки. В края на заниманието глинените питки могат да бъдат сложени в сандъчето или лехичката на градинката, която всяко дете ще си я засади пред блока или в сасийка у дома/ в детската градина/ в училищната стая.

 

3. ИГРА НА АСОЦИАЦИИ  (занимание в група) Всяко дете си изтегля по една карта. Едно от децата започва играта, като описва какво растение е изтеглило – цвят, размер, за какво се използва, дали е билка, цвете, плод или зеленчук. Включително може да се опита да опише с тялото си формата на растението или неговото приложение. Останалите деца трябва да го разпознаят. Когато го отгатнат, детето казва какъв е цвета на неговата карта и всички деца, изтеглили същия цвят карта, отиват при него. В тази игра децата неусетно научават растенията партньори и обогатяват своите способности да описват характеритиките и качествата на растения, чрез играта на асоциации.
 

4. УРОЦИ ОТ ПРИРОДАТА ЗА ВСИЧКИ (индивидуално занимание за деца над 6 години). Всяко дете изтегля по една карта на растение на случаен принцип и има за задача да направи проект за растението, което е изтеглило -  използвайки  информацията на картата и информация от интернет и други източници (родители, баби, дядовци, съседи, енциклопедии)     

  

5. ДИЗАЙН НА ЯДИВНА ГРАДИНА

Ако планирате своя собствена ядивна градинка, ползвайте картите, за да планирате и комбинирате ефективно всички природни елементи (вода, почва, слънце, сянка). Ако ще я правите на терасата, огледайте кореновата система на всички растения, които искате да засадите, за да предвидите дълбочината на сандъчетата, които са ви необходини. Дълбочината на корените е отбелязана на гърба на всяка карта. Преценете как да разположите растенията, по кое време да ги засадите, от какво пространство имат нужда и какви грижи е необхимо да полагате за тях.
 

Контакти

Ако ви харесва идеята. Ако и вие искате да направите вкусна био-градинка и във вашата детска градина, училище или квартал... Ако искате да се включите в СОЛИДАРНА АКЦИЯ за изработване на градинката. Ако желаете да споделите ресурси, опит, знание в тази област, пишете ни, и ние ще се свържем: [email protected]

Go to top