Дизайн карти "Градинка в кутийка"

Създадохме за вас уникална колекция от образователни дизайн карти, които съдържат най-важното, което ви трябва, за да проведете вдъхновяващи занимания с децата или да планирате собствената си градинка.


ДИЗАЙН КАРТИТЕ ще ви помогнат много, ако:

  • Мечтаете за своя градинка, но не знаете откъде да започнете?
  • Искате да творите в хармония с Природата, и да научите как да създавате красота и изобилие.
  • Търсите вдъхновяващ начин да разкажете на децата за чудния свят на растенията и храната?

Кутийката с дизайн карти съдържа 58 цветни шестограмни елемента и кратък пътеводител за растенията партньори. В тях ще намерите синтезирана най-важната информация, която трябва да имате, за да създадете устойчива градинка; трите Етики и шест водещи Принципа на Пермакултурния дизайн; модел на Билкова спирала, както и пет комбинации (гилдии) за растения партньори на най-популярните ядивни растения - домат, краставица, картоф, чушка и ябълково дърво.

Дизайн картите ще ви вдъхновят лесно и забавно да планирате създаването на вашата вкусна градинка.

Дизайн картите могат да се използват от всеки - с тях може да планирате голяма градина тип ферма, или да си направите чаровна мини градинка в сандъче, на която ще се радвате на терасата у дома или в офиса.

Дизайн картите са вдъхновени от децата и Природата, те са създадени за интегрално учене - в тях са вложени принципите за самонасочено учене (чрез цветно кодиране). Могат да се използват за обучение, чрез игра в индивидуални или групови занимания, с деца на възраст над 4 години.

Дизайн картите са създадени от устойчив материал, за да бъдат ползвани многократно, както от вас, когато сте в градината, така и от децата, с ръце докосвали земята, водата и всички природни елементи в градината.


ЗА ПОРЪЧКА:

Свържете се с нас на телефон 0896 86 06 40

или пишете на е-мейл vkusnata.gradinka @ gmail.com

Стойността на един комплект Дизайн карти е 37 лв.

Картите се изработват ръчно по предварителна заявка, специално за вас.

Дизайн картите са продукт с кауза от серията “Създавам, Радвам се, Споделям”, създаден с много обич и внимание.

Приходите ще бъдат използвани за подкрепа и развитие на нови образователни градинки в България.

От сърце БЛАГОДАРИМ!

--------

 

ИДЕИ ЗА ИГРИ И ЗАНИМАНИЯ С ДИЗАЙН КАРТИТЕ за деца и възрастни

 

1. ЗАПОЗНАВАНЕ С ЧУДНИЯ СВЯТ НА ГРАДИНАТА И РАСТЕНИЯТА (самостоятелно занимание, може да се провежда навън или на закрито, за деца над 4 години). Даваме възможност на детето спокойно и внимателно да изследва всяка една карта, да се запознае с всеки елемент на градината и с всяко едно растение-карта. На гръбчето на всяка карта има описание или символна информация за основните нужди на растението от вода, сянка, почва, както и неговите основни характеристики и принос към цялата екосистема - дълбочина на корена, разстояние за засаждане, дали обогатява почвата и привлича насекоми опрашители.

 

2. ОТКРИВАТЕЛСКО ЗАНИМАНИЕ С ДИЗАЙН КАРТИТЕ (самостоятелно занимание или работа в екип дете-възрастен). След като детето вече внимателно се е запознало с всяка карта по отделно, предлагаме да намерим общи елементи (цветове) между картите, на базата на които да ги комбинираме и подредим заедно.

 

3. СИМВОЛИТЕ ИЗУЧАВАМ, ТИЧАМ И СЕ ЗАБАВЛЯВАМ (занимание в група, желателно е да се провежда на открито). Водещият задава първоначални инструкции, като например: в дясно се събират всички, изтеглили карта на растение, което обича много слънце, а в ляво: онези, които обичат малко слънце. Всяко дете изтегля произволна карта на растение, обръща картата и изследва символите на гръбчето като търси информацията, за която му е дадена инструкция, и отива в правилната за неговото растение група – растенията, обичащи много/малко вода; растенията, обичащи слънце/сянка, растенията, нуждаещи се от богата почва, растенията – приятели на домата/краставицата.Тази игра помага на децата да извличат правилно информация от символи. Разивива абстрактното мислене и бързата реакция и в същото време е включена динамика, движение и забавление.

 

2. МИНИ ГРАДИНКА ОТ СЕМЕНЦА НА РАСТЕНИЯ ПАРТНЬОРИ (занимание в група, необходимо е да осигурите предварително пликчета със семенца на растенията, които планирате да засадите и глина или мека влажна почва, което може да оформите като плоска питка). Водещият разделя децата се разделят на групи по седем. Всяка група получава картите на една растителна гилдия (домат, краставица, картоф, чушка или ябълково дърво). Всяко дете си изработва малка питка от глина, след което децата получават семена на растения от съотвената група растения партньори. Задачата на децата е да се запознаят със семенцата на растенията от тяхната гилдия и да изработят от тях красиви мандали, като подредят семенцата върху глинените питки. В края на заниманието глинените питки могат да бъдат сложени в сандъчето или лехичката на градинката, която всяко дете ще си я засади пред блока или в сасийка у дома/ в детската градина/ в училищната стая.
 

3. ИГРА НА АСОЦИАЦИИ  (занимание в група) Всяко дете си изтегля по една карта. Едно от децата започва играта, като описва какво растение е изтеглило – цвят, размер, за какво се използва, дали е билка, цвете, плод или зеленчук. Включително може да се опита да опише с тялото си формата на растението или неговото приложение. Останалите деца трябва да го разпознаят. Когато го отгатнат, детето казва какъв е цвета на неговата карта и всички деца, изтеглили същия цвят карта, отиват при него. В тази игра децата неусетно научават растенията партньори и обогатяват своите способности да описват характеритиките и качествата на растения, чрез играта на асоциации.
 

4. УРОЦИ ОТ ПРИРОДАТА ЗА ВСИЧКИ (индивидуално занимание за деца над 6 години). Всяко дете изтегля по една карта на растение на случаен принцип и има за задача да направи проект за растението, което е изтеглило -  използвайки  информацията на картата и информация от интернет и други източници (родители, баби, дядовци, съседи, енциклопедии)     

  

5. ДИЗАЙН НА ЯДИВНА ГРАДИНА

Ако планирате своя собствена ядивна градинка, ползвайте картите, за да планирате и комбинирате ефективно всички природни елементи (вода, почва, слънце, сянка). Ако ще я правите на терасата, огледайте кореновата система на всички растения, които искате да засадите, за да предвидите дълбочината на сандъчетата, които са ви необходини. Дълбочината на корените е отбелязана на гърба на всяка карта. Преценете как да разположите растенията, по кое време да ги засадите, от какво пространство имат нужда и какви грижи е необхимо да полагате за тях.
 

                                                              

Site Map

Ресурси

  • Създаване на градинка
  • Отглеждане на реколта
  • Солидарна общност
  • Уроци и занимания
  • Пермакултура
Go to top