Наръчник "Уроци от Природата за всички - учене чрез преживяване"

ДОБРЕ ДОШЛИ!

ВКУСНАТА ГРАДИНКА е «зелена класна стая», в двора на детската градина или училището, в която децата, учителите и родителите получават безценни уроци директно от Природата, докато заедно отглеждат билки, зеленчуци и плодове. Градинката е интердисциплинарна и достъпна за всички образователна практика в областта на интегралното възпитание, с фокус върху екологичното и устойчиво поведение. Работата и уроците във вкусната градина са един забавен, пълноценен и естествен начин, по който децата придобиват трайни умения за природосъобразен начин на живот и хранене, възпитават се в любов, грижа и отговорност към Природата, към себе си и към околните.

"Една ВКУСНА ГРАДИНКА, създадена и отглеждана от малки деца, рядко прилича на типичната зеленчукова градина. Тя може да е на малки парчета земя с много растения, струпани в тях. Семената често покълват по пътечките, където са били разсипани и често това са най-добрите растения в градинката. Листата стават одеала за кукли, цветята стават чайници за миниатюрни чаени партита сред храстите. Вкусната градинка е място за малките деца да играят, да мечтаят, да садят, да прибират реколта и да се наслаждават на прясна продукция ... и да започнат да познават естествения свят." Така започва оригиналната книжка "Вкусните градинки - уроци от природата за всички" на Фондация "Заедно", която беше публикувана он-лайн тези дни.

Забавното ръководство от 148 страници за малките биоградинари се разпространява безплатно и е достъпна за всяко дете. Тo обхваща идеи, насоки и истинско богатство от снимков материал, заснет през 2-те години работа на фондацията в десетки детски градини в София и надгражда първото им ръководство, издадено през 2011год.

Уникалното в това издание е специалният акцент върху провеждането на съвместни занимания с деца и родители, спазването на етичните принципи наПермакултурата и Био-динамичното земеделие и не на последно място насърчаването на солидарността сред приятелите, родителите и други доброволци.

Наръчникът е разделен на четири основни части:

  • Визия и философия на вкусната образователна градинка
  • Проект за вкусна градинка - планиране и основни елементи
  • Календар на дейностите във вкусната градинка - стъпка по стъпка, сезон след сезон
  • Учене чрез преживяване - идеи за уроци и занимания с децата във вкусната градинка.

                                    

Site Map

Ресурси

  • Създаване на градинка
  • Отглеждане на реколта
  • Солидарна общност
  • Уроци и занимания
  • Пермакултура

Контакти

Go to top